Wat is de beste gratis virusscanner?

Deze pagina delen!

Wat is de beste gratis virusscannerWat is een goed gratis antivirusprogramma of wat is de beste gratis virusscanner zijn vragen die met regelmaat gesteld worden. Doordat de hoeveelheid schadelijke software alleen maar toeneemt wil iedereen zijn computer natuurlijk zo goed mogelijk beveiligen. Het liefst met de beste virusscanner die er is te vinden. Maar bestaat de beste virusscanner eigenlijk wel? En waar moet een beveiligingspakket eigenlijk uit bestaan of aan voldoen om zich te classificeren als “beste virusscanner“. Of welke beveiligingsfuncties dient het te bevatten?

In dit artikel zullen we voornamelijk de meest gestelde vragen toelichten zoals; “Wat is de beste gratis virusscanner?“, “Wat is een goede virusscanner“, “Welke antivirusprogramma kan ik nu het beste gebruiken?“, “Is een gratis virusscanner veilig genoeg?“. Tevens zullen de meest essentiële beveiligingsfuncties omschreven worden welke verantwoordelijk zijn voor de algehele beveiliging van de computer.

Wat is de beste gratis virusscanner?

Alle gratis virusscanners beloven natuurlijk dat ze de computer zo goed mogelijk beschermen. Maar wat is nu de beste gratis virusscanner? En welke biedt uiteindelijk de beste bescherming tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van malware? In principe zijn dit de gratis pakketten van de antivirusfabrikanten die ook betaalde antivirus-software aanbieden.

Het belangrijkste is de pro-actieve bescherming, dit voorkomt dat kwaadaardige software zich op de computer kan nestelen. De re-actieve bescherming is  verantwoordelijk voor het verwijderen van kwaadaardige software als deze eenmaal op je computer aanwezig is. Deze functionaliteit komt eigenlijk op de tweede plaats. Want voorkomen is immers altijd beter dan genezen. De beste gratis virusscanner is dan ook te classificeren op de pro-actieve bescherming.

De real-time bescherming van een antivirusprogramma is samen met de frequentie van beschikbare updates van virusdefinities verantwoordelijk voor de pro-actieve bescherming. Op dit gebied werken de gratis virusscanners, betaalde virusscanners, internet security pakketten en andere beveiligingssoftware op een identieke wijze. Bij de bescherming tegen kwaadaardige software wordt namelijk altijd gebruik gemaakt van vergelijkbare technieken zoals;

 • Detectie op basis van virusdefinities c.q. handtekeningen van bekende malware.
 • Heuristische detectie op basis van kenmerken van schadelijke software.
 • Gedragsanalyse waarmee gecontroleerd wordt op kwaadaardig gedrag van applicaties.
 • Cloud-technologieën voor het online controleren en verifiëren van bestandskenmerken.
 • Anti-rootkit & anti-exploit functies die preventief schadelijke invloeden kunnen detecteren.
 • Vulnerability scanner voor het detecteren van kritische veiligheidslekken (vulnerabilities) in de gebruikte software programma’s.


Beste gratis virusscanners

Avira Free Antivirus
Avast! Free Antivirus
AVG AntiVirus Free
Panda Free Antivirus
Sophos Home Antivirus
Avira Free Antivirus
Avast! Free Antivirus
AVG AntiVirus Free
Panda Free Antivirus
Review
Review
Review
Review
Review
Avira Free Antivirus downloaden
Avast! Free Antivirus downloaden
AVG Free Antivirus downloaden
Panda Free Antivirus downloaden
Sophos Home Antivirus Free downloaden

Wat is een goed antivirusprogramma?

Een goed antivirusprogramma kenmerkt zich vooral in de beschikbare beveiligingsfuncties. Hierin verschillen de gratis virusscanners dan ook van de (uitgebreide) beveiligingspakketten. Een gratis antivirusprogramma is dan ook veel beperkter dan een betaald pakket. Voor antivirusfabrikanten is een gratis virusscanner eigenlijk niets meer dan een ultiem reclamemiddel om de betaalde pakketten te promoten. Dit betekent niet dat een gratis antivirusprogramma slechter is dan een betaalde variant. Het is wel zo dat de beperkte beveiligingsfuncties bij gratis virusscanners een beperking vormen qua veiligheid.

 • Een gratis antivirusprogramma is vaak niet uitgerust met een eigen firewall waardoor je aanwezen bent op die van Windows of een alternatief.
 • Extra beveiligingsfuncties voor online bankieren en online aankopen zijn niet aanwezig in gratis te gebruiken antivirus-software.
 • Bescherming tegen phishing en identiteitsdiefstal is vaak een optionele beveiligingsfunctie of in beperkte mate aanwezig.
 • Ook beschikt een gratis antivirusprogramma vaak niet over een aparte netwerkbeveiliging en bescherming voor het gebruik van WiFi-netwerken.
 • Ouderlijk toezicht, kinderbeveiliging of een speciale bescherming voor je persoonlijke gegevens ontbreekt ook in de gratis antivirusprogramma’s

En zo zijn er nog wel meer functies die je alleen in de betaalde pakketten zal vinden. Denk aan ouderlijk toezicht (kinderbeveiliging), bestandsversleuteling, gegevensherstel en back-upmogelijkheden. Bij beveiligingssoftware betekent “meer” ook niet automatisch dat het betreffende beveiligingspakket ook beter is. Maar de betaalde beveiligingspakketten beschermen de computer wel op meerdere gebieden dan een gratis antivirusprogramma.

AVG Internet Security
Bitdefender Internet Security
Bullguard Internet Security
Kaspersky Internet Security
Emsisoft Internet Security
Panda Internet Security
Avast Internet Security
G Data Internet Security
avg
bitdefender
bullguard
kaspersky
emsisoft
panda
avast
gdata
AVG Internet Security
Bitdefender Internet Security
BullGuard Internet Security
Kasperksy Internet Security
Emsisoft Internet Security
Panda Internet Security
Avast Internet Security
G Data Internet Security
AVG Internet Security bestellen
AVG Internet Security bestellen
Bullguard Internet Security bestellen
Kaspersky Internet Security bestellen
Emsisoft Internet Security bestellen
Panda Internet Security bestellen
Avast Internet Security bestellen
Panda Internet Security bestellen

Welke antivirusprogramma kan ik nu het beste gebruiken?

Op de vraag “welk antivirusprogramma je het beste kan gebruiken?” is geen standaard antwoord mogelijk. De keuze van een bepaald antivirusprogramma is namelijk afhankelijk van diverse factoren. In de basis presteren alle gratis virusscanners gewoon goed. Alleen zit er een groot verschil in de uiteindelijke bescherming die geboden wordt. Deze bescherming is dan ook weer onlosmakelijk verbonden met uw eigen internet- en surfgedrag. De uiteindelijk beveiliging licht grotendeels in je eigen handen. Ook is de keuze van een antivirusprogramma persoonlijk, waar het gebruikersgemak van belang is.

Wellicht verkies je een simpele gratis virusscanner boven de uitgebreide varianten. Of juist niet en wil je graag een zo uitgebreid mogelijk programma of een alles-in-1 pakket waarmee je meerder systemen kan beveiligen. Of een licentie waarmee je ook een smartphone of tablet kan beveiligen. En prefereer je de aanwezigheid van een stille / gaming-modus zodat er geen meldingen worden weergegeven bij gedetecteerde dreigingen. Maar ook de aanwezigheid van een aparte e-mailscanner, firewall of speciale bescherming tegen exploits kan doorslaggevend zijn om te kiezen voor een betaald antivirusprogramma.

Is een gratis virusscanner veilig genoeg?

Ja in principe is een gratis virusscanner veilig genoeg. Je moet een antivirusprogramma dan ook zien als de basis van de algehele beveiliging van de computer. Naast een gratis virusscanner kan je natuurlijk gebruik maken van aanvullende beveiligingssoftware die je naast het reguliere antivirusprogramma kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende malwarescanner of specifieke beveiligingsprogramma’s voor het veiliger surfen op het internet. Of extra beveiliging bij het internetbankieren en online winkelen.

Hieronder zie je een overzicht van aanvullende beveiligingsprogramma’s die je naast een antivirusprogramma kan gebruiken. Uiteraard zijn al deze programma’s gratis te downloaden en te gebruiken. Middels het combineren van bepaalde beveiligingspakketten kan je heel simpel met gratis software de computer optimaal beveiligen.

Aanvullende malware & spywarescanners

De onderstaande drie malwarescanners zijn gratis te gebruiken als on-demand (second-opinion) om handmatig te controleren op de aanwezigheid van malware of ongewenste software wat niet door het antivirusprogramma wordt gedetecteerd. Echter zijn deze drie beveiligingsprogramma’s ook in betaalde vorm verkrijgbaar waarbij deze real-time bescherming bieden als aanvulling op de gebruikte virusscanner.

Aanvullende bescherming voor uw browser & exploit preventie

Malwarebytes Anti-Exploit is een gratis beveiligingspakket wat uw computer beschermt tegen zero-day lekken en drive-by downloads die onder andere via uw geïnstalleerde browser en de gebruikte plug-ins worden misbruikt. HitmanPro.Alert is daarentegen speciaal beveiligingspakket wat ontwikkeld is om bescherming te bieden bij onder andere het internetbankieren en online winkelen op het internet. HitmanPro.Alert controleert real-time de integriteit van uw gebruikte browser tijdens het surfen op het internet. Het programma is compatibel met Google Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera en de hiervan afgeleide webbrowsers. Let op! gebruik beide programma’s niet gelijktijdig omdat deze elkaar conflicteren en daardoor voor problemen kunnen zorgen.


Malwarebytes Anti-ExploitMalwarebytes Anti-Ransomware


HitmanPro.AlertHitmanPro.Alert


Gratis bescherming tegen ransomware

Helaas zijn er nog veel mensen die geen goed antivirusprogramma gebruiken dat ook extra bescherming biedt tegen ransomware. Tegenwoordig zijn de meeste betaalde beveiligingspakketten voorzien van een speciale beveiliging tegen ransomware. Maar in gratis antivirus-software ontbreekt zal je een dergelijke beveiligingsfunctie nauwelijks aantreffen. Gelukkig hebben Malwarebytes en Bitdefender daarvoor een oplossing.
Beide beveiligingsbedrijven hebben een gratis tool die je naast een gratis virusscanner kan installeren als extra bescherming tegen ransomware.


Malwarebytes Anti-RansomwareMalwarebytes Anti-Ransomware


Bitdefendere Anti-RansomwareBitdefender Anti-Ransomware


Artikelen die je misschien ook interessant vindt?

Inkomende zoektermen:

 • virusscanner
 • beste gratis virusscanner
 • beste gratis antivirus
 • virusscanner gratis
 • virus scanner
 • goede gratis virusscanner
 • beste virusscanner
 • gratis antivirusprogramma
 • beste antivirus gratis
 • goede virusscanner