Virusscanner voor Windows 8

Deze pagina delen!

Windows DefenderMicrosoft beschikt standaard over een eigen virusscanner voor Windows 8, Windows Defender was sinds Windows Vista en 7 de basisbescherming tegen spyware en andere ongewenste software. Met de komst van Windows 8 en Windows 8.1 is de gelijknamige gratis virusscanner van Microsoft (Microsoft Security Essentials) geheel geïntegreerd in Windows Defender en automatisch actief wanneer er geen andere beveiligingssoftware op uw computer is geïnstalleerd.

Voor de basisbeveiliging van uw computer zou het dus ook niet noodzakelijk zijn om een aparte virusscanner voor Windows 8 te installeren. Maar uit diversen blijkt dat Windows Defender op Windows tot ernstig tekort schiet als het gaat om de algehele beveiliging van uw computer. Met name bij de detectie van onbekende c.q. zero-day malware scoort Windows Defender niet heel erg goed, en juiste de preventieve bescherming bij dergelijke onbekende / nieuwe malware is erg belangrijk voor de algehele beveiliging van uw computer.

Windows Defender wat nu de standaard gratis virusscanner voor Windows 8 is, zal alleen actief zijn als er geen andere beveiligingssoftware van andere fabrikanten is geïnstalleerd. De ingebouwde virusscanner in Windows 8 is een welkome toevoeging in combinatie met de ingebouwde firewall en het SmartScreen-filter. In Windows 8.1 heeft Microsoft een aantal aanpassingen doorgevoerd waardoor Windows Defender ook actief zal worden als een commercieel anti-virusprogramma verlopen is en daardoor niet meer van updates wordt voorzien.

Windows Defender

Virusscanner voor Windows 8 (Windows Defender)

Microsoft heeft met de komst van Windows 8 de algehele beveiliging van het besturingssysteem flink aangescherpt middels de Secure Boot functionaliteit die het opstart / bootproces beveiligd waardoor “Rootkits” zich niet meer zomaar op het systeem kunnen nestelen via kernel-mode drivers die niet digitaal ondertekend zijn. Tevens kunnen beveiligingspakketten al voor het opstarten van Windows actief geladen worden, middels de zogenaamde ELAM-technologie (Early-Launch Anti-Malware) kunnen essentiële onderdelen van een beveiligingspakket mits deze met de ELAM-technologie compatibel zijn eerder gestart worden.

Windows Defender gebaseerd op Microsoft Security Essentials is qua gebruik niet veel veranderd, en Windows Defender in Windows 8 is hiermee net zoals zijn voorganger echter een volwaardig beveiligingspakket maar wel één dat een beperkte bescherming biedt. Diverse testen tonen dan ook regelmatig aan dat bij de detectie van onbekende c.q. zero-day malware Windows Defender matig scoort zoals u kunt zien op de onderstaande afbeelding met twee verschillende testresultaten.

Windows Defender Test-Resultaten

Dergelijke testen zoals u kunt zien op de bovenstaande voorbeelden zijn echter natuurlijk maar een momentopname en uitgevoerd met een bepaalde set van malware. Aan de hand van deze informatie kan je op langere termijn en middels het vergelijken van verschillende testen concluderen welke beveiligingspakketten of gratis virusscanners regelmatig het beste uit de test komen, en welke met regelmaat slecht scoren. En helaas valt Windows Defender / Microsoft Security Essentials vaak in de laatste categorie waarbij de matige detectiescores aantonen dat de uiteindelijke bescherming die geboden wordt minimaal is in vergelijk met bijvoorbeeld de gratis virusscanners van diverse beveiligingsfabrikanten.

Gratis virusscanner voor Windows 8

Naast Windows Defender de gratis virusscanner voor Windows 8 zijn er diverse (gratis) alternatieven waarmee u uw computer kunt beveiligen, bij het overzicht van gratis virusscanners vindt u op deze website een complete lijst met beschikbare gratis virusscanners waarmee u uw computer kunt beveiligen. Echter maken we op deze website geen direct onderscheid tussen de “beste gratis virusscanners” in het overzicht maar beschrijven we beknopt iedere gratis virusscanner met de daarbij behorende functionaliteiten. Voor vragen zoals bijvoorbeeld (Wat is de beste gratis virusscanner?) en (Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?) verwijzen we graag naar de onderstaande twee artikelen.

Wanneer we kijken naar de populairste gratis virusscanner voor Windows 8, dan is avast! Free Antivirus toch wel de meest gebruikte gratis virusscanner. In de eerder geplaatste testresultaten is ook goed te zien dat avast! Free Antivirus over het algemeen gezien beter scoort dan Windows Defender, en zich tevens tussen de betaalde / commerciële anti-virusprogramma’s weet te plaatsen. Wanneer u op zoek bent naar een gratis virusscanner voor Windows 8 dan kunnen wij avast! Free Antivirus zeker aanbevelen, en hiermee heeft u prima beveiligingspakket wat optimale bescherming biedt tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software die onder de categorie malware vallen.

Aanvullende beveiligingssoftware voor Windows 8

Naast de reguliere gratis virusscanners zijn er natuurlijk ook nog aanvullende beveiligingspakketten waarmee u uw computer kunt beveiligen. Het is natuurlijk algemeen bekend dat u niet twee of meer virusscanners dient te gebruiken aangezien deze elkaar nadelig kunnen beïnvloeden, maar op deze regel zijn de aanvullende beveiligingspakketten een uitzondering en prima te combineren met bijvoorbeeld een gratis virusscanner.

Doordat gratis virusscanners vaak geen aparte beschermingsfuncties aan boord hebben zoals een firewall of bijvoorbeeld een extra bescherming bij het internetbankieren, een aparte surfbeveiliging wat preventief schadelijke websites blokkeert of specifiek bescherming biedt tegen exploits die lekken en verouderde software kunnen misbruiken is het gebruik van aanvullende beveiligingspakketten eigenlijk geen overbodige luxe. Hieronder ziet u een overzicht van bepaalde beveiligingspakketten die u naast een virusscanner kunt gebruiken voor het beveiligen van uw computer.

Vraag & Antwoord

Wanneer u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft over bijvoorbeeld gratis virusscanners, of de keuze van een virusscanner voor Windows en of het combineren van verschillende beveiligingspakketten kunt u terecht op het forum van PC Web Plus bij de categorie beveiligingssoftware.

Inkomende zoektermen:

  • windows defender
  • virusscanner windows 8
  • gratis virusscanner windows 8
  • een item scannen met windows defender
  • windows virusscanner
  • virusscanner windows 8 gratis
  • beste gratis virusscanner windows 8
  • virusscanner windows
  • windows defender windows 8
  • gratis virusscanner windows