In dit artikel leest u alle informatie over virusscanners, gratis virusscanners, online virusscanner en gratis software om uw computer zo goed mogelijk te beveiligen tegen kwaadaardige software in de categorie malware. De dreigingen op het internet met betrekking tot kwaadaardige software is aanzienlijk, en door middel van beveiligingssoftware kunt u uw computer daartegen beschermen.
Hoe goed beschermen dergelijke antivirus programma’s eigenlijk tegen malware? En welke virusscanners zijn eenvoudig te gebruiken? En welke virusscanners vertragen uw computer niet onnodig? En niet geheel onbelangrijk wat zijn de beste virusscanners en waarom zou een gratis virusscanner niet goed genoeg zijn? Op als deze vragen proberen we in dit artikel met duidelijke informatie over virusscanners dergelijke vragen te beantwoorden.
Voor persoonlijk advies en informatie over virusscanners, het gebruik van gratis virusscanners en installeren van beveiligingssoftware en het beveiligen van uw computer met een aanvullende malwarescanner of een alternatieve firewall kunt u terecht op het forum van PC Web Plus. Dit computerforum richt zich specifiek op het beveiligen van computers, en het gebruik van virusscanners en andere beveiligingssoftware om uw computer preventief en optimaal te beschermen tegen alle kwaadaardige (online) dreigingen in de categorie malware.
Informatie over virusscanners
In de categorie beveiligingssoftware is erg veel gratis software beschikbaar waarmee u uw computer kunt beveiligen, en mede door het ruime aanbod en verschillende informatie over virusscanners is het vaak niet eenvoudig om een keuze te maken. En vragen zoals, Wat is de beste beveiligingssoftware? En welke gratis virusscanners bieden nu de beste bescherming, en of is een gratis virusscanner wel voldoende en kan ik niet beter voor een betaalde antivirusoplossing kiezen?
In het artikel “Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?” en het artikel “Wat is de beste gratis virusscanner?” leest u meer informatie over gratis virusscanners, en of deze net zo goed uw computer beveiligen als de betaalde antivirusoplossingen en welke gratis virusscanners over het algemeen het beste uit de bus komen als we kijken naar de gedegen testresultaten van bijvoorbeeld het Oostenrijkse AV-comparatives en het Duitse AV-TEST.
Naast de gratis virusscanners en de betaalde internet security pakketten is er ook een ruim aanbod aan aanvullende beveiligingssoftware wat geschikt is om naast uw primaire antivirusoplossing te gebruiken. Dergelijke beveiligingssoftware is over het algemeen niet ontwikkelt om een algehele bescherming te bieden voor uw computer, maar specifiek als aanvulling op bijvoorbeeld een bestaande virusscanner of ander beveiligingspakket. Malwarebytes Anti-Malware, Emsisoft Anti-Malware en HitmanPro zijn de bekende namen als we spreken over aanvullende beveiligingssoftware.
Op de onderstaande drie links leest u meer informatie over deze drie aanvullende malwarescanners, die zowel gratis als in betaalde variant te gebruiken zijn.
Gratis virusscanner
Een gratis virusscanner wordt meestal aangeboden door de antivirusfabrikanten die ook betaalde internetbeveiligingspakketten aanbieden. Een gratis virusscanner maakt dan ook altijd op enige wijze reclame voor het betaalde product van dezelfde fabrikant. Dit geldt voor zowel de gratis virusscanners van avast!, Avira, AVG en Zone Alarm. De enige uitzondering hierop is Microsoft’s Security Essentials en Windows Defender, de gratis antivirusoplossing van Microsoft, van dit beveiligingspakket is er namelijk geen betaalde versie. Meer informatie over de gratis virusscanner in Windows 8 leest u in het artikel Virusscanner voor Windows 8.
In principe is een gratis virusscanner dus eigenlijk het promotiemiddel voor de betaalde virusscanners en de uitgebreidere internet security pakketten. Dit is dan ook veelal terug te zien in de gratis software die de verschillende antivirusfabrikanten beschikbaar stellen, vaak zijn er namelijk functies in een gratis virusscanner opgenomen die echter niet beschikbaar zijn om in te schakelen, en enkel en alleen wanneer u zou upgraden naar de betaalde virusscanner van deze fabrikant.
Tevens wordt er bij een programma-update of een verlenging van de gratis licentie ook de upgrade naar de betaalde virusscanner of uitgebreider internet security pakket aangebonden, met al dan niet een korting om de overstap naar de betaalde beveiligingssoftware van de desbetreffende fabrikant aantrekkelijk te maken.
Op deze website vindt u tevens een compleet overzicht van gratis virusscanners, waarbij de belangrijkste kenmerken en beschermingsfuncties van de betreffende beveiligingspakket staan beschreven, onderstaande ziet u nog twee grafieken met testresultaten van zowel gratis virusscanners en betaalde varianten en uitgebreide internet security pakketten.
Betaalde virusscanner
Het aanbod van betaalde beveiligingssoftware is onder te verdelen in de virusscanners, internet security pakketten en de zogenaamde totaaloplossingen en multi-device oplossingen. De uitgebreide beveiligingssoftware die naast de standaard virusscanner ook veelal allerlei extra functies aan boord heeft, zoals een firewall of een speciale functie voor ouderlijk toezicht, online back-up of encryptie. Deze extra functies hebben voor de meeste gebruikers vaak niet veel meerwaarde, en voegen daarbij ook niets toe aan de algehele bescherming die het pakket biedt. In sommige gevallen wordt er ook veel meer beloofd dan waargemaakt, bepaalde functies worden als essentieel beschreven en vaak worden dergelijke extra functies ook gebruikt voor het “hoe meer is beter” effect.
In principe biedt een betaalde virusscanner zonder allerlei extra functies dan ook een prima bescherming, het gaat immers ook om de technologieën die de uiteindelijke bescherming bieden tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software die onder de categorie malware vallen.
- Detectie op basis van virusdefinities c.q. handtekeningen van bekende malware.
- Heuristische detectie op basis van kenmerken van schadelijke software.
- Gedragsanalyse waarmee gecontroleerd wordt op kwaadaardig gedrag van applicaties.
- Cloud-technologieën voor het online controleren en verifiëren van bestandskenmerken.
- Anti-rootkit & anti-exploit functies die preventief schadelijke invloeden kunnen detecteren.
- Vulnerability scanner voor het detecteren van kritische veiligheidslekken (vulnerabilities) in uw software programma’s.
Bovenstaand ziet u een opsomming van gebruikte beschermingsfuncties, al deze technieken zijn de basis van zowel de gratis als betaalde virusscanners en uitgebreide beveiligingssoftware. Dit zijn dan ook eigenlijk de essentiële functies voor een virusscanner en de uiteindelijke bescherming die het biedt voor uw computer.
Terugkomende op de gratis virusscanners verschilt de aanwezigheid van dergelijke functies per antivirusfabrikant, en zoals we reeds vermelden zijn de gratis virusscanner voorzien van reclame voor de betaalde internetbeveiligingspakketten van dezelfde fabrikant. Vaak worden de gratis virusscanner dan ook als (fremium) omschreven, de beveiligingssoftware is immers gratis voor niet commercieel gebruik, maar is wel uitgerust met functies die alleen in de betaalde beveiligingssoftware aanwezig is en op deze manier de betaalde virusscanners promoten op basis van de gratis software.
Vraag & Antwoord
Wanneer u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft over bijvoorbeeld gratis virusscanners, of de keuze van een virusscanner en of het combineren van verschillende beveiligingspakketten kunt u terecht op het forum van PC Web Plus bij de categorie beveiligingssoftware.