Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde? blijft een vraag waar de meningen over verdeeld blijven, en soms wordt wel eens gesteld dat een gratis virusscanner onvoldoende bescherming biedt maar concreet gezien ligt de uiteindelijke beveiliging natuurlijk in handen van de computergebruiker zelf. Want geen enkele virusscanner en of beveiligingspakket kan eigenlijk 100% bescherming bieden, het blijft immers een kat-en-muisspel tussen de malwaremakers en de antivirusfabrikanten en daarbij kan je stellen dat deze laatste partij altijd wel achter de feiten aan blijft lopen.
In de basis is een gratis virusscanner net zo goed als de betaalde, want zowel de gratis virusscanners als de betaalde varianten zijn ontwikkelt voor het bieden van bescherming tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software die onder de categorie malware vallen. Echter zit het grote verschil in de beschikbare functionaliteiten tussen de gratis virusscanners en de betaalde virusscanners, maar dat maakt de gratis beveiligingspakketten natuurlijk nog niet slechter, het gaat namelijk uiteindelijk om de algehele bescherming en daarvoor is de eindgebruiker een belangrijke schakel.
Laten we als eerste eens de algemene verschillen tussen de gratis virusscanners en de betaalde varianten op een rij plaatsen, hierdoor krijgt u direct een goed beeld van de geboden functionaliteiten.
- Gratis virusscanners beschikken niet allemaal over een firewall, anti-spam & controle op e-mailbijlagen.
- Extra bescherming bij online bankieren en winkelen ontbreken vaak bij de gratis beschikbare virusscanners
- Aanvullende niet essentiële opties zoals een back-up mogelijkheid, gegevensherstel en zijn vaak niet aanwezig bij gratis virusscanners.
- Ook zijn functies zoals bestandsversleuteling en ouderlijk toezicht vaak niet beschikbaar.
- Ook ontbreken vaak de extra heuristische controles of bepaalde technologieën voor het detecteren van malware.
- Vaak zijn functies voor het beschermen c.q beveiligen van uw online privacy niet aanwezig.
- Gratis virusscanners krijgen soms minder frequent updates dan de betaalde virusscanners.
- Bij gratis virusscanners krijgt u vaak geen officiële ondersteuning van de fabrikant, en alleen in de vorm van webcare.
- Gratis virusscanners mogen vaak alleen particulier gebruikt worden en niet commercieel.
- Vaak tonen de gratis virusscanners reclame voor de betaalde varianten.
De bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk wel product afhankelijk, want tussen de beschikbare gratis virusscanners en de geboden functionaliteiten zit een groot verschil en een compleet overzicht van gratis virusscanners vindt u dan ook terug op deze website. Het ontbreken van bepaalde functionaliteiten kan natuurlijk gecompenseerd worden door gebruik te maken van aanvullende beveiligingssoftware, en daarvoor is ook diverse gratis software verkrijgbaar zoals firewalls, aanvullende spyware en adware programma’s, e-mail & spamfilters en software wat speciaal ontwikkelt is voor extra beveiliging voor internetbankieren en online winkelen.
Middels deze informatie kunnen we dus eigenlijk wel stellen dat een gratis virusscanner net zo goed is als een betaalde virusscanner of internet security pakket. Ook diverse testen van zowel de gratis als betaalde virusscanners laten met regelmaat zien dat het tussen de betaalde en gratis virusscanners vaak stuivertje wisselen is. Want de ene maand is product A het beste getest en dan weer product B, dit zal echter altijd zo blijven en pas op langere termijn kan je een bepaald product het predikaat “beste virusscanner” geven.
Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?
Op de bovenstaande afbeelding is dan ook goed te zien dat de gratis virusscanners hier tussen de betaalde virusscanners c.q. internet security pakketten staan vermeld qua resultaten. Het werkelijk verschil is dus helemaal niet zo heel erg groot, en dergelijke testen en grafieken geven eigenlijk wel aan dat een gratis virusscanner net zo goed is als wellicht een betaald beveiligingspakket.
Organisaties zoals AV-Test en AV-Comparatives (van Duitse en Oostenrijkse origine) voeren met enige regelmatig onderzoeken uit die op de betreffende website geplubiceerd worden waarbij er vooral naar de effectiviteit van anti-virus-oplossingen wordt gekeken. Beide organisaties laten simpelweg honderdduizenden samples van virussen, trojans en andere malware los op computers waarop de virusscanners getest worden en kijken vervolgens wat er wordt tegengehouden en zal worden verwijderd.
Recente tests op deze websites laten een goed beeld zien van de gratis virusscanners zoals AVG, Avira en avast! die wij hier ook op (gratisvirusscanner-downloaden.nl) bespreken. Deze gratis virusscanners zijn over het algemeen dus niet slechter (als ze dat al zouden zijn) dan de betaalde oplossingen.
Wat betreft het detecteren van virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van malware is er geen verschil tussen de gratis en betaalde versies van de gratis virusscanners want deze gebruiken dezelfde virusdefinities namelijk voor beide varianten van de beschikbare beveiligingspakketten, de betaalde versies bieden echter alleen meer opties en of gebruikersgemak.
Hierbij nog even een verkorte conclusie: In de basis doet een gratis virusscanner het net zo goed doet als voor de meeste duurbetaalde beveiligingspakketten wat betreft de bescherming van uw computer.
Vraag & Antwoord
Wanneer u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft over bijvoorbeeld gratis virusscanners, of de keuze van een virusscanner en of het combineren van verschillende beveiligingspakketten kunt u terecht op het forum van PC Web Plus bij de categorie beveiligingssoftware.