Eerste hulp bij een malware-infectie

Deze pagina delen!

Eerste hulp bij een malware-infectieIn dit artikel eerste hulp bij een malware-infectie zullen we in begrijpbare taal uitleggen wat u zelf kunt doen wanneer uw virusscan een malware-infectie heeft gedetecteerd en melding geeft van een virus, Trojaans paard, rootkit of andere schadelijke software in de categorie malware.

Raak nooit meteen in paniek! Ook al kan bijvoorbeeld een rogueware of ransomware-infectie een behoorlijke paniekreactie veroorzaken als blijkt dat uw computer niet meer toegankelijk is of geen programma’s meer kan openen en bij iedere download aangeeft dat een bestand een virus bevat en daarom verwijderd is. Ga ook nooit overhaast te werk, zoals direct naar systeemherstel grijpen met de verwachting dat deze het probleem wel zal oplossen?

Zelfs de best beveiligde computer kunnen ten prooi vallen aan een malware-infectie en wellicht had het in de meeste gevallen wel voorkomen kunnen worden door veilig surf- en downloadgedrag en het bewust goed bijhouden van systeem- en beveiligingsupdates die kwetsbaarheden dichten. Indien u toch slachtoffer bent geworden van een besmetting met malware, dan is het zaak om verdere verspreiding tegen te gaan en de malware zo snel mogelijk van uw computer te verwijderen. Hierbij is het vooral van belang om volgens een gericht stappenplan te werk te gaan, en niet in de haast of paniek allerlei verwijdermethoden, instructies en programma’s voor het verwijderen zomaar op uw computer los te laten.

  • Gebruik nooit systeemherstel bij een malware-infectie, dit zal over het algemeen alleen de visuele problemen oplossen.
  • Installeer nooit onbekende anti-malware software en scanners als u niet weet of deze wel betrouwbaar zijn.
  • Volg nooit zomaar mogelijk oplossingen van vergelijkbare problemen op.
  • Gebruik nooit zomaar specialistische programma’s zoals ComboFix, TDSSKiller en vergelijkbare tools.


Bovenstaand ziet u beknopt omschreven wat u niet moet doen bij een malware-infectie, het gebruik van systeemherstel is wellicht de meest voor de hand liggende oplossing maar niet de juiste oplossing bij een malware-infectie. Bij het uitvoeren van systeemherstel zullen over het algemeen de verwijzingen naar de malware zoals aangepaste register-items verwijderd worden, maar de betreffende bestanden gerelateerde aan de malware zullen gewoon blijven bestaan. Het gebruik van systeemherstel kan dan ook nadelig invloed hebben op bijvoorbeeld de heuristische scan-mogelijkheden van een virus- of malware-scanner.

Op het internet zult u ongetwijfeld allerlei instructies tegenkomen die het probleem kunnen verhelpen, echter worden op diverse website ook programma’s aangeboden die het in de praktijk helemaal niet op kunnen lossen en echter en alleen aangeboden voor de verkoop van dergelijke software. Ook het opvolgen van instructies bij vergelijkbare problemen is af te raden, niet iedere malware-variant is hetzelfde en heeft daarom ook vaak een afwijkende manier van verwijdering benodigd.

Als laatste even een uitgebreidere toelichting over het gebruik van specialistische programma’s zoals bijvoorbeeld ComboFix, dit programma is een zeer krachtige tool wat zeer bekend is. Echter is het gebruik maken van ComboFix op eigen initiatief niet geheel zonder risico, en bij verkeerd gebruik kunt de problemen alleen maar verergeren. Dit geldt overigens niet alleen voor ComboFix, maar ook voor andere specialistische anti-malware programma’s en of removal tools.

Eerste hulp bij een malware-infectie

Hieronder vindt u het stappenplan wat u kunt hanteren bij een malware-infectie, aanvullend op dit stappenplan kunt u een beroep doen op de specialisten op het gebied van het verwijderen van de malware-infectie.

Dit stappenplan is dan ook de eerste stap als het gaat om “Eerste hulp bij een malware-infectie“, middels deze basis-controle bestaande uit RSIT, HitmanPro en Malwarebytes Anti-Malware is voor zowel de beginnende als de gevorderde computergebruiker een erg goede richtlijn, en middels de verkregen logbestanden kunt u vervolgens uw computer geheel laten controleren op het forum van PC Web Plus waarbij er individueel hulp geboden zal worden bij het verwijderen van de malware-infectie en het opschonen van uw computer.

  • Geef vervolgens een zo goed mogelijke omschrijving van uw probleem in uw eerste bericht.
  • Wanneer uw beveiligingspakket melding geeft van een virus of malware, geef dan even aan om welke detectie dit gaat zoals de gegeven naam en locatie.
  • Vertel eventueel wat u zelf al heeft geprobeerd om het probleem te kunnen oplossen.
  • Mocht u problemen ondervinden bij het uitvoeren van dit stappenplan maak dan gewoon een nieuw onderwerp aan op het forum en beschrijf uw problemen, zo kunnen we u een andere oplossing aanbieden.
  • Wanneer het probleem opgelost lijkt na het uitvoeren van dit stappenplan plaats dan alsnog even de verkregen logbestanden zodat we uw computer verder kunnen controleren en kunnen zien wat er is verwijderd en gedetecteerd.

Bij het forumgedeelte “Hulp bij malware en virusinfectie problemen (HijackThis / DDS logs)” kunt u terecht voor hulp & ondersteuning. Uw probleem zal hier geheel individueel in behandeling worden genomen, de geboden hulp op het computer PC Web Plus is geheel gratis.


Malware en virusinfectie problemen