Malwarebytes 3.0 wordt volwaardige antivirus-software [Review]

Deze pagina delen!

Malwarebytes 3.0Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Malwarebytes werkt momenteel aan versie 3.0 van het populaire anti-malware programma voor Windows en Mac OS. De grootste wijziging in de nieuwe versie is dat het geschikt zal zijn als vervanging voor traditionele antivirus-software. Malwarebytes 3.0 zal niet meer alleen een aanvullende malwarescanner zijn.

Marcin Kleczynski laat echter weten dat de compatibiliteit met andere antivirus-software en beveiligingssoftware blijft bestaan. Je kan Malwarebytes 3.0 dus in de toekomst ook nog naast bijvoorbeeld een gratis virusscanner of een betaald beveiligingspakket blijven gebruiken.

Verder is ook de gebruikersinterface flink onder handen genomen en draagt het niet meer de naam “anti-malware”. De gratis versie zal voortaan de naam Malwarebytes Free dragen en de betaalde versie Malwarebytes Premium. Zoals aangegeven zal Malwarebytes 3.0 als volwaardige antivirus-software op de markt gebracht worden en geschikt zijn als een stand-alone virusscanner.

Malwarebytes 3.0 Premium

De nieuwe gebruikersinterface van Malwarebytes 3.0 (de afbeelding is klikbaar voor een vergroting).


Ransomware en exploitbescherming

De tijd waarin virussen een ware plaag waren en je deze simpelweg met een virusdefinitie kon detecteren en verwijderen is voorbij. Tegenwoordig heb je geavanceerde technologieën nodig om bescherming te bieden tegen hardnekkige malware zoals rootkits en ransomware. Maar ook de bescherming tegen exploits die lekken in kwetsbare software misbruiken is van enorm belang.

In 2013 heeft Malwarebytes het programma ExploitShield (Malwarebytes Anti-Exploit) van ZeroVulnerabilityLabs overgenomen. En begin dit jaar is de tool CryptoMonitor van EasySync Solutions overgenomen wat momenteel beschikbaar is onder de naam Malwarebytes Anti-Ransomware.

Zowel de anti-exploit als anti-ransomware bescherming zal in versie 3.0 gecombineerd worden met de protectie tegen malware en schadelijke websites en domeinen. Net zoals in de voorgaande versies zal de realtime bescherming alleen beschikbaar zijn in de premium versie. De gratis versie is alleen te gebruiken als on-demand malwarescanner om bijvoorbeeld geïnfecteerde systemen op te schonen.

Vernieuwde gebruikersinterface van Malwarebytes 3.0

Het vernieuwde uiterlijk van Malwarebytes 3.0 is zeer fris te noemen, maar ook een stuk overzichtelijker geworden. Via het dashboard zie je direct welke beschermingsmodulen er actief zijn. Wat de scanstatus is en wanneer de eerstvolgende geplande scan zal plaatsvinden. Ook is de indeling van de menuopties veel efficiënter. Zo is het scherm voor de instellingen nu opgedeeld in handige tabbladen.

Malwarebytes Anti-Malware 2 Malwarebytes 3.0 Nieuw

Ook zijn de verschillende instelmogelijkheden meer gegroepeerd weergegeven in de nieuwe versie. In de voorgaande versie was het soms nog wel eens zoeken naar een bepaalde instelling of de optie tot het opslaan van het logbestand. De scanrapporten en overige logboeken zijn nu ook makkelijker te raadplegen en op te slaan. Wat de gebruiksvriendelijkheid zeker ten goede komt in Malwarebytes 3.0.

Malwarebytes Free en Premium vergelijken

In vergelijking tussen de gratis versie en betaalde versie is er niets veranderd. Met de gratis versie kan je nog steeds zonder licentie de computer scannen en aanwezige malware verwijderen. Ook kan je nog steeds gratis gebruik maken van de 14 dagen probeerversie van Malwarebytes Premium.

Met de combinatie van de anti-exploit en de anti-ransomware module met de beschermingsfuncties van het Anti-Malware pakket zelf is het nog krachtiger geworden. Het resultaat is dat Malwarebytes 3.0 is uitgegroeid tot een volwaardig beveiligingspakket als vervanging voor traditionele antivirus-software.
In de onderstaande tabel een vergelijking tussen de functies van de gratis en betaalde versie.

Malwarebytes Free
Malwarebytes Premium
Scannen en verwijderen van malware
Bescherming tegen malware
Bescherming tegen ransomware
Exploitbescherming
Blokkeert malafide websites en domeinen
Hyper Scan mode
Automatisch plannen van scans
Zelfbescherming
Malwarebytes Anti-Malware downloaden
Malwarebytes Anti-Malware Premium bestellen

Premium en lifetime licentie?

Momenteel kost een licentie € 29,95 voor één jaar die voor drie computers is geschikt. Na het eerste jaar is de jaarlijkse abonnementsprijs € 40,95. De nieuwe aanschafprijs van Malwarebytes 3.0 zal rond de € 40 euro bedragen aldus Marcin Kleczynski. Maar dan zijn er nog de eerste licenties die jaren terug als een life-time licentie werden verkocht. Ook deze licenties kan je in versie 3.0 gewoon gebruiken.
Wanneer de life-time licentie is geactiveerd zie je dat de status op “Verloopt nooit” staat ingesteld.

Malwarebytes 3.0 Life-time licentie

Belangrijkste veranderingen in Malwarebytes 3.0

Prestatie en beschermingsfuncties:

  • Bescherming tegen ransomware en exploits zonder malwaredeinities (Alleen Premium)
  • Malwarebytes 3.0 scant tot 4x sneller, met een nog snellere Hyper Scan
  • Bij het verwijderen van bepaalde malware is er geen herstart meer nodig
  • De geavanceerde heuristische engine (Shuriken) is standaard actief
  • Ook de zelfbescherming is standaard actief. (Alleen Premium)

Gebruikersgemak:

  • Vernieuwde gebruikersinterface voor nog meer gebruikersgemak
  • Integratie van Malwarebytes 3.0 in het Windows Actiecentrum / Onderhoudscentrum
  • Automatische controle op updates zonder de handmatig te plannen.
  • Verbeterde ondersteuning voor schermlezers en toetsenbordnavigatie

Conclusie

De eerste indruk van de publieke bètarelease van Malwarebytes 3.0 is zéér positief te noemen. Met name omdat het nu geschikt is als primair beveiligingspakket en het gebruik van andere antivirus-software eigenlijk overbodig is geworden. Ondanks dat blijft Malwarebytes wel de compatibiliteit behouden zodat het nog steeds mogelijk is om gebruik te maken van een extra beveiligingspakket.

De slogan “Malwarebytes is gemaakt door mensen die geloven dat een geïnspireerde gemeenschap en briljante code malware kunnen verslaan” geloven we per direct. Malwarebytes Anti-Malware is eigenlijk van meet af aan een unieke maar ook krachtig pakket. De eenvoud is misschien wel de sleutel tot het succes. En Malwarebytes 3.0 is dan met het oog op de toekomst wellicht de beste virusscanner.

Gerelateerde artikelen

Getagd met , , , , , , , ,
Geplaatst in Reviews