Kaspersky Password Manager – Gratis wachtwoordmanager

Deze pagina delen!

Kaspersky Password ManagerHet gebruik van sterke wachtwoorden is natuurlijk enorm belangrijk. Maar zie deze maar eens te onthouden! Veel mensen hebben dan al snel de neiging om een simpel wachtwoord te kiezen. Of overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar dat is héél onverstandig. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen zoals de Kaspersky Password Manager waarmee je alle wachtwoorden veilig in een digitale kluis kan opslaan.

Dit is ook het advies van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC). Het is namelijk heel verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken en indien de optie er is ook een twee-factor-authenticatie.

De gratis wachtwoordmanager van Kaspersky kan je gebruiken op Windows, Mac OS, iOS en Android. In deze versie kan je 15 accounts met de daarbij behorende wachtwoorden beheren. Voor het opslaan van meer accounts ben je aangewezen op de premium-versie van de Kaspersky Password Manager.

Het grote voordeel is dat je de digitale kluis met wachtwoorden kan synchroniseren met je mobiele apparaten zoals een smartphone of tablet. Maar ook je bankgegevens veilig kan opslaan. Doordat alle gegevens versleuteld worden opgeslagen hoef je als gebruiker maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Op deze manier kan je voor al je accounts een identiek en sterk wachtwoord instellen.

Kaspersky Password Manager

Kaspersky Password Manager downloaden en installeren

De wachtwoordmanager van Kaspersky is via deze link te downloaden. De installatieprocedure wijst voor zich en vereist daarom geen nadere toelichting. Als de installatie gereed is zal je eerst een account aan moeten maken voor de My Kaspersky portaal. Klik hiervoor op de link “Account nu aanmaken“.
Na de registratie ontvang je een e-mail om het account bij Kaspersky te activeren.

In het programma zelf krijg je vervolgens de keuze in welke browser(s) je de Kaspersky Password Manager wilt gebruiken. Dit zal tevens de ingebouwde wachtwoordmanagers uitschakelen in Internet Explorer en Firefox. Voor Google Chrome zal je dit handmatig moeten doen.

  • Start Google Chrome en klik rechtsboven op de drie streepjes en kies voor instellingen.
  • Klik onderin het geopende venster op de koppeling Geavanceerde instellingen weergeven.
  • Schakel hier de optie “Aanbieden om je internetwachtwoorden op te slaan” uit.

Google Chrome wachtwoorden niet opslaan
Hoofdwachtwoord instellen

Om toegang te krijgen tot de Kaspersky Password Manager zal je een hoofdwachtwoord moeten instellen. Gebruik hiervoor bij voorkeur niet hetzelfde wachtwoord als die je gebruikt voor de My Kaspersky portaal. Belangrijk: het hoofdwachtwoord zal niet door Kaspersky worden opgeslagen en kan dus ook niet hersteld worden. Bewaar dit wachtwoord op een veilige plaats door het ergens te noteren.

Het is wel mogelijk om het hoofdwachtwoord nog te wijzigen via het menu instellingen. Hier kan je tevens de automatische vergrendeling aanpassen. Standaard zal je na een inactiviteit van 60 minuten je opnieuw moeten aanmelden bij de Kaspersky Password Manager. Pas na het invoeren van het hoofdwachtwoord zullen alle gegevens die in versleutelde vorm zijn opgeslagen toegankelijk zijn.
Kaspersky Password Manager hoofdvenster

Gebruikersaccounts toevoegen

Naast de inloggegevens van websites kan je ook de wachtwoorden van geïnstalleerde programma’s toevoegen. Maar het is ook mogelijk om identiteiten toe te voegen, met deze optie kan je de gegevens van een bankrekening toevoegen. Elke identiteit kan een maximum van 10 bankrekening bevatten.

Ook is het mogelijk om groepen aan te maken, zo kan je eenvoudig je accounts sorteren en notities toevoegen. Programma’s en identiteiten kan je echter niet groeperen, maar deze kan je wel opnemen in het onderdeel favorieten waarin je bijvoorbeeld de meest gebruikte accounts kan plaatsen.

Een zeer handige feature van de Kaspersky Password Manager is het automatisch toevoegen van accounts. Wanneer je een website opent, controleert het als eerste of er in kluis een account voor de website aanwezig is. Als dit niet het geval is krijg je bij het aanmelden op die website direct de mogelijkheid deze gegevens toe te voegen aan de wachtwoordkluis.

Account toevoegen in de Kaspersky Password Manager

Wachtwoordgenerator

Met de ingebouwde wachtwoordgenerator kan je heel eenvoudig zeer krachtige wachtwoorden aanmaken. Een veel gemaakte fout is het gebruik van wachtwoorden die bestaan uit namen van familieleden of geboortedata. Dit soort wachtwoorden zijn natuurlijk eenvoudig te hacken.

Daarom is het zo belangrijk om sterke wachtwoorden of wachtzinnen te gebruiken. Met de wachtwoordgenerator kan je heel simpel unieke wachtwoorden creëren, liefst zo complex mogelijk want je laat deze immers toch opslaan in de wachtwoordmanager van Kaspersky.

Wachtwoordgenerator

Conclusie

De Kaspersky Password Manager is een zeer gebruikersvriendelijke wachtwoordmanager. Voor menig computergebruiker zal de gratis versie waarin je 15 accounts en 1 identiteit kan toevoegen volstaan. Voor het toevoegen van meer accounts en identiteiten is de premium-versie zeker een aanrader.
En licentie voor de premium-versie voor één jaar kost c.a. €13,95 wat absoluut geen miskoop is.
Kaspersky Internet Security

Getagd met , , , , ,
Geplaatst in Online privacy & veiligheid