Sophos Home Antivirus Free

Deze pagina delen!

Sophos HomeSophos Home Antivirus is een gratis virusscanner waarmee je maximaal 10 computers in een thuisnetwerk kan beveiliging. Deze beveiligingssoftware is zowel geschikt voor Windows als Mac OS. Doordat de gebruikte technologie gebaseerd is op de commerciële beveiligingspakketten is Sophos Home een zeer goede gratis virusscanner. Een bijkomend voordeel is ook dat deze gratis antivirus-software geheel vrij is van reclame en advertenties die de betaalde beveiligingspakketten promoten.

De installatie en configuratie van Sophos Home Antivirus verloopt geheel via een online dashboard. Hiervoor dien je éénmalig een gratis account aan te maken. Na de registratie en verificatie van het account kan je hiermee alle systeem die het Sophos Home Antivirus zijn beveiligd beheren. Zeker wanneer je in een thuisnetwerk meerdere systemen gebruikt is dit een erg handige feature.

Momenteel is Sophos Home Antivirus alleen nog Engelstalig, andere talen zijn (nog) niet beschikbaar. Maar door het gebruikersgemak en de overzichtelijkheid van zowel het online dashboard als de software zelf vormt dit niet echt een belemmering. De geboden beveiliging van Sophos Home Antivirus bestaat natuurlijk uit de real-time bescherming tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en andere vormen van malware. Maar het blokkeert ook preventief schadelijke websites die virussen en andere kwaadaardigheden verspreiden.


Ook biedt dit pakket specifieke bescherming tegen potentieel ongewenste software. Deze beveiligingslaag voorkomt dat er bijvoorbeeld ongevraagd adware geïnstalleerd kan worden wat bijvoorbeeld weer ongewenste reclame in de gebruikte browser toont. Verder is het mogelijk om vanuit het online dashboard per systeem aan te geven welke type websites er preventief geblokkeerd moeten worden. Denk hierbij aan websites met gewelddadige, illegale of sexueel getinte content. Deze functie is als het ware een soort van ouderlijk toezicht.

Sophos Home installeren

Om gebruik te kunnen maken van Sophos Home moet je als eerste een gratis account aanmaken. Na de registratie kan je via het online dashboard de antivirus-software van Sophos installeren. Maar er is ook een persoonlijke link aanwezig die je bijvoorbeeld via de e-mail naar een ander systeem kan zenden die je wilt beveiligen. Zodra Sophos Home Antivirus is geïnstalleerd zal dit systeem in het online dashboard verschijnen.

  • Navigeer naar deze pagina van Sophos om een gratis account te registreren.
  • Geef hier een geldig e-mailadres op en maak gebruik van een sterk wachtwoord.
  • Vervolgens zal je een e-mail ontvangen om je Sophos Home account te activeren.
  • Hierna kan je met het gebruikte e-mailadres en wachtwoord inloggen.
Sophos Home Dashboard

Het online dashboard van Sophos Home Antivirus. (de afbeelding is klikbaar voor een vergroting)

Vanuit het online dashboard bij “Add this computer” kan je direct Sophos Home Antivirus installeren. De installatie verloopt geheel automatisch en is binnen een kleine 10 minuten geïnstalleerd. Tijdens de installatie worden direct de meest recente malwaredefinities opgehaald waarna het systeem direct volledig beschermd is. De gebruikersinterface van deze virusscanner bestaat uit één venster die onder andere aangeeft of de drie beschermingslagen actief zijn. Verder kan je vanuit het programma zelf alleen het systeem controleren met een volledige scan.

Alle instellingen en configuratiemogelijkheden zijn alleen aan te passen via het online dashboard. Deze kan je via het programma zelf direct bereiken door op de knop Home Dasboard te klikken. Hier kan je onder andere de drie beveiligingslagen in- en uit schakelen. Bij het onderdeel “Web Category Access” is het mogelijk om preventief bepaalde websites en de inhoud daarvan op categorie te blokkeren of een waarschuwing bij te geven.

Onderaan staat nog het onderdeel “Antivirus Protection Exceptions” hiermee kan je bepaalde bestanden en/of websites opgeven die uitgesloten moeten zijn van de bescherming. Dit is handig als bepaalde sites onterecht worden geblokkeerd of bestanden die onterecht als schadelijk worden gekenmerkt en daardoor automatisch worden verwijderd.

Scannen met Sophos Home Antivirus

Om de computer te controleren op de aanwezigheid van schadelijke software (malware) is er alleen een volledige systeemscan beschikbaar. De mogelijkheid tot het uitvoeren van een snelle of aangepaste scan ontbreekt helaas. Ook is het mogelijk om systemen op afstand te laten scannen, dit is mogelijk vanuit het online dashboard van Sophos Home Antivirus. Een volledige scan kan afhankelijk van de hoeveelheid opgeslagen bestanden een behoorlijke tijd in beslag nemen. Het voordeel is wel dat deze scan het systeem nauwelijks vertraagd.

Als er bedreigingen zijn gedetecteerd worden deze in zowel het programma zelf als in het online dashboard als alerts weergegeven. Een nadeel is wel dat je alle gevonden bedreigingen steeds apart moet verwijderen door op de knop Clean te klikken. Het is niet mogelijk om alles in één keer te laten verwijderen. Net zoals het uitvoeren van een scan kan je ook de gevonden bedreigingen via zowel het programma zelf als via het online dashboard laten verwijderen. Hiermee heb je direct een overzichtelijke controle over meerdere systemen.


Sophos Home bedreigingen

Gedetecteerde dreigingen (alerts) in het online dashboard van Sophos Home Antivirus.

Sophos Home beveiligd Sophos Home alters Sophos Home niet beveiligd