Qihoo 360 Internet Security

Deze pagina delen!

Qihoo 360 Internet SecurityQihoo 360 Internet Security is een gratis virusscanner, deze Chinese anti-virussoftware maakt onder andere gebruik van de Bitdefender engine. Hiernaast is dit beveiligingspakket uitgerust met de Cloud 360 engine en de QVM II Engine. Echter is Qihoo 360 Internet Security niet uitgerust met een eigen firewall, dit terwijl dat eigenlijk bij vrijwel alle betaalde en gratis Internet Security pakketten wel het geval is. Een betere naamgeving zou dan ook Qihoo 360 Anti-Virus of Qihoo 360 Anti-Malware zijn.

Verder is deze beveiligingssoftware wel uitgerust met USB Protection een Anti-Keylogger functie, URL filtering. Maar ook een extra bescherming tegen webcam hijacking is aanwezig. Aanvullend beschikt het wel over een sandbox om veilig toepassingen uit te proberen en een cleaner om de computer op te schonen. Qua instellingen is Qihoo 360 Internet Security redelijk beperkt, ook is deze gratis viruscanner van Qihoo alleen in de Engelse taal verkrijgbaar.

Via de onderstaande link kunt u Qihoo 360 Internet Security downloaden. Gebruik altijd de officiële downloadlocatie, zo weet u immers dat u de meest recente versie verkrijgt en dat er geen ongewenste extra’s bijgeleverd worden.


Qihoo 360 Internet Security downloaden Qihoo 360 Internet Security downloaden


Qihoo 360 Internet Security installeren

Het installatieproces van Qihoo 360 Internet Security is vrij eenvoudig, als eerste dient u de licentieovereenkomst en privacy policy te accepteren. Het is wel raadzaam om deze even door te lezen voordat u verder gaat met de installatie van deze anti-virussoftware. Door Qihoo 360 Internet Security wordt er namelijk nogal wat persoonlijke informatie verzameld, de complete privacy policy is ook na te lezen bij deze link.

  • Contact informatie (Namen, Adressen, e-mailadressen, telefoonnummers etc.)
  • Persoonlijke gegevens (Geboortedatum, geslacht, BSN nummer en andere identiteitsgegevens)
  • Internetgebruik (Gebruikersnamen van sociale netwerken, contactgegevens, chat logs, e-mailberichten)
  • Browsers (browser geschiedenis, en zoekopdrachten)

Als de installatie eenmaal gereed is, zal er automatisch een update van de benodigde virusdefinities worden uitgevoerd. Dit kan de eerste keer enkele minuten duren. Na de installatie is er geen herstart van de computer benodigd en is deze direct beveiligd. Desgewenst is het mogelijk om het standaard thema van Qihoo 360 Internet Security aan te passen. Hiervoor zijn er naast de standaard blauwe lay-out zes verschillende thema’s beschikbaar, de onderstaande zes afbeelding zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Qihoo-360-Internet-Security-theme-1 Qihoo-360-Internet-Security-theme-2 Qihoo-360-Internet-Security-theme-3 Qihoo-360-Internet-Security-theme-4 Qihoo-360-Internet-Security-theme-5 Qihoo-360-Internet-Security-theme-6

Qihoo-360-Internet-Security-defaultQihoo 360 Internet Security instellingen

Qihoo-360-Cloud-Security-ProgramNa de installatie is het verstandig om even alle instellingen van Qihoo 360 Internet Security na te lopen. Sommige opties staan namelijk standaard ingeschakeld die geen meerwaarde hebben voor de uiteindelijk geboden beveiliging maar wel qua privacy.

Eén van deze optie is bijvoorbeeld het 360 Cloud Security Program, hiermee ondersteunt u wel de verdere ontwikkeling van het programma maar hierdoor worden er ook allerlei gegevens verzonden wat u wellicht helemaal niet wilt. Vink deze optie dan bij voorkeur ook uit als u hier geen gebruik van wilt maken.

In dit zelfde venster is het mogelijk om een scan van de computer te plannen, standaard is deze optie uitgeschakeld. Maar het is eigenlijk wel aanbevolen om op bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld wekelijks een volledige systeemscan te laten uitvoeren. Uiteraard kunt u dit ook handmatig doen zonder het in te plannen in Qihoo 360 Internet Security.

Onder het tabblad Engines zien we dat de “QVM II Engine” niet is ingeschakeld voor wat betreft de real-time bescherming. Laat deze bij voorkeur ook uitgeschakeld, wanneer deze namelijk ingeschakeld wordt is Qihoo 360 Internet Security nogal hyperactief en neemt het aantal (false positives) – onterechte meldingen flink toe. Dit is wel een flink minpunt want zonder pardon worden er legitieme items in quarantaine geplaatst.

Scannen met Qihoo 360 Internet Security

Vanuit het hoofdscherm van Qihoo 360 Internet Security kunt u direct een snelle, volledige en custom scan uitvoeren. Maar qua instellingen is het wel aanbevolen om het één en ander aan te passen. Ga hiervoor naar het scherm met de scan-instellingen en vink de optie Scan rootkit aan. Optioneel kan je onder “File Types” de optie All files inschakelen, hierdoor zullen in het vervolg alle bestanden op de computer gecontroleerd worden en niet alleen de bestanden behorende tot programma’s en documenten.

Qihoo 360 Internet Security Rootkit

Na een scan met Qihoo 360 Internet Security is het zeker van belang om goed te controleren wat er allemaal is gedetecteerd. Ook wanneer u een melding krijgt dat er een bedreiging is gedetecteerd controleer dan goed om welk bestand het gaat. Upload het bestand desnoods eerst naar www.virustotal.com voor een second opinion.

Verwijder ook nooit direct de bestanden die in quarantaine zijn geplaatst, in deze omgeving kunnen (mogelijke) bedreigingen namelijk geen schade meer aanrichten. Mocht het namelijk later blijken dat een bestand ten onrechte door Qihoo 360 Internet Security in quarantaine is geplaatst kunt u deze niet meer (eenvoudig) herstellen als deze bestanden al fysiek zijn verwijderd.

Sandbox van Qihoo 360 gebruiken

Een handig hulpmiddel in Qihoo 360 Internet Security is de Sandbox. In deze omgeving kunt u veilig applicaties uitvoeren waarvan u twijfels heeft of deze wel betrouwbaar zijn. In deze als het ware geïsoleerde omgeving kunt u dus geheel veilig programma’s uitvoeren waardoor er geen directe wijzigingen op uw systeem worden aangebracht. Het is echter ook mogelijk om bepaalde programma’s standaard in de Sandbox te laten uitvoeren. Maar ook bij programma’s die u bijvoorbeeld maar éénmalig nodig hebt biedt de Sandbox van Qihoo 360 Internet Security uitkomst.

Qihoo 360 Internet Security Sandbox

Qihoo 360 Internet Security Cleaner

Met de ingebouwde cleaner van Qihoo 360 Internet Security is het mogelijk om de browsergeschiedenis en die van Windows zelf en Office op te schonen. Bij elk van deze drie items kunt u zelf aangeven welke onderdelen u wilt laten verwijderen van de computer. Dit functie is wel te vergelijken met bijvoorbeeld CCleaner, maar dan veel beperkter. Indien u regelmatig gebruik maakt van CCleaner biedt deze cleaner niet direct meerwaarde bij het opschonen van uw computer.

Qihoo-360-Cloud-Security-Cleaner-Office Qihoo-360-Cloud-Security-Cleaner-Windows Qihoo-360-Cloud-Security-Cleaner-Browser

Testresultaten

In diverse onafhankelijke tests van onder mee AV Comparatives scoort deze gratis virusscanner van Qihoo erg goed, dit komt uiteraard mede doordat het pakket gebruik maakt van de Bitdefender engine. De maandelijkse testresultaten van Qihoo 360 Internet Security die uitgevoerd zijn door AV Comparatives en AV Test.org kunt u raadplegen bij de onderstaande links.

 

Inkomende zoektermen:

  • 360 security
  • is 360 security veilig