Microsoft Security Essentials

Deze pagina delen!

Microsoft Security EssentialsMicrosoft Security Essentials (MSE) is de gratis virusscanner van Microsoft die beschikbaar was voor Windows XP tot en met Windows 7. Alle latere versies van Windows zijn standaard uitgerust met Windows Defender wat de opvolger is van Windows. Bij de meest recente versies van Windows is het dus niet meer mogelijk om Microsoft Security Essentials te installeren. Dit schept soms nogal verwarring. Windows Defender was in Windows 7 en voorgaande versies namelijk enkel een anti-spyware programma en geen (volwaardige) virusscanner. De huidige versies van Windows zijn dus standaard al voorzien van een virusscanner als basisbeveiliging.

In de tijd dat Microsoft met hun virusscanner op de markt kwam waren de verwachtingen hoopvol. Helaas is het tegengestelde waar, al jaren scoort de antivirus-software van Microsoft matig tot slecht. De antivirus-software van Microsoft biedt eigenlijk niets meer dan een basisbescherming tegen allerlei dreigingen zoals virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software. Microsoft Security Essentials en Windows Defender bevatten bijvoorbeeld geen aparte mailscanner die de inkomende en uitgaande e-mailberichten en bijlagen controleert. De gratis virusscanner van Microsoft is dan ook de minst uitgebreide van alle gratis virusscanners.

Microsoft Security Essentials & Windows Defender

Ondanks dat de virusscanner van Windows middelmatig presteert is het toch populair onder computergebruikers. Dit komt voornamelijk door het gebruikersgemak en de eenvoudige interface. De veiligheid van de computer wordt met drie kleurcodes aangeduid. Zo kan je in één oogopslag zien of er iets mis is met de beveiliging van Windows.

 • Veilig – De computer is beveiligd en de virusdefinities zijn up-to-date
 • Mogelijk niet beschermd – De computer is mogelijk niet volledig beschermd of er is schadelijke software aanwezig.
 • Risico – De computer is niet beveiligd en de real-time bescherming is uitgeschakeld.

Windows Defender veilig Windows Defender niet beschermd Windows Defender risico
Voor het scannen van de computer zijn er drie mogelijkheden. Een snelle, volledige of aangepaste scan. Om de gehele computer te controleren op schadelijke software gebruik je ofwel de volledige scan of de aangepaste scan. Voor een tussentijdse controle is de snelle scan geschikt of als je het vermoeden hebt dat er misschien malware actief is. Wanneer er met een snelle scan dreigingen zijn gevonden is het aanbevolen om hierna een volledige scan uit te voeren. Dit om mogelijke inactieve malware en/of restanten ervan ook op te ruimen.

Alternatieve virusscanners

In feite is deze virusscanner van Microsoft relatief onveilig. Microsoft heeft eerder dan ook aangegeven dat de gratis virusscanner alleen basisbescherming biedt voor Windows gebruikers. Voor een betere bescherming is het installeren van een alternatieve gratis virusscanner van een bekende antivirusfabrikant een goede optie. De gratis virusscanners van Avira, Avast!, AVG en Panda bieden een veel betere bescherming. Voordat je een andere virusscanner installeert is het wel belangrijk om virusscanner van Windows eerst te verwijderen.

Microsoft Security Essentials dien je nog handmatig via de softwarelijst te verwijderen. Voor Windows Defender is dat niet meer nodig. Wanneer je namelijk een andere (gratis) virusscanner installeert zal Windows automatisch Defender uitschakelen. Mocht dat niet het geval zijn kan je via de PC instellingen Windows Defender handmatig uitschakelen.

 • In Windows 10 klik je hiervoor op start en kies je voor instellingen.
 • Klik op bijwerken en beveiliging en selecteer Windows Defender links in venster.
 • Zet bij de realtim-beveiliging het schuifje op uit.

Windows Defender uitschakelen

AVG Internet Security
Bitdefender Internet Security
Bullguard Internet Security
Kaspersky Internet Security
Emsisoft Internet Security
Panda Internet Security
Avast Internet Security
G Data Internet Security
avg
bitdefender
bullguard
kaspersky
emsisoft
panda
avast
gdata
AVG Internet Security
Bitdefender Internet Security
BullGuard Internet Security
Kasperksy Internet Security
Emsisoft Internet Security
Panda Internet Security
Avast Internet Security
G Data Internet Security
AVG Internet Security bestellen
AVG Internet Security bestellen
Bullguard Internet Security bestellen
Kaspersky Internet Security bestellen
Emsisoft Internet Security bestellen
Panda Internet Security bestellen
Avast Internet Security bestellen
Panda Internet Security bestellen

Extra malwarescanner installeren

Om de beveiliging van de computer te verbeteren is het aanbevolen om naast Microsoft Security Essentials of Windows Defender extra beveiligingssoftware te gebruiken. Malwarebytes Anti-Malware en HitmanPro zijn een perfecte aanvulling op de antivirus-software van Windows. De premium versie van Malwarebytes vult de (missende) beveiliging van Windows Defender goed aan. Zo bevat het een extra beveiliging die preventief schadelijke websites en domeinen blokkeert. Maar Malwarebytes is ook voortdurend op de achtergrond actief om aanvalspogingen en infecties een stap voor te zijn. HitmanPro is een prima (second-opninion) malwarescanner. De innovatieve gedragsanalyse van dit programma is ideaal voor het detecteren van nieuwe (onbekende) malware.

Als complete vervanging vervanging van Microsoft Security Essentials is Emsisoft Anti-Malware geschikt. Dit is niet net zoals het programma van Malwarebytes een aanvullende malwarescanner maar een compleet beveiligingspakket. Wil je een uitgebreider pakket wat tevens voorzien is van een firewall dan is Emsisoft Internet Security een uitstekende keuze.

Malwarebytes Anti-Malware
HitmanPro
Emsisoft Anti-Malware
Emsisoft Internet Security
Malwarebytes Anti-Malware HitmanPro Emsisoft Anti-Malware Emsisoft Internet Security
Licentie voor 3 computers - 1 Jaar Licentie voor 3 computers - 1 Jaar Licentie voor 3 computers - 1 Jaar Licentie voor 1 computer - 1 Jaar
€ 40,95 * € 29,95 * € 59,85 * € 49,95 *
Download Malarebytes Anti-Malware

Download HitmanPro (32 bit)

Download HitmanPro (64 bit)

Download Emsisoft Anti-Malware Download Emsisoft Internet Security
Malwarebytes Anti-Malware Premium bestellen HitmanPro bestellen Emsisoft Anti-Malware bestellen Emsisoft Internet Security bestellen

Testresultaten

Zoals reed vermeld, is Microsoft Security Essentials of Windows Defender eigenlijk niet zo’n goede virusscanner. Bedrijven zoals AV-Comparatives, AV-test en Virus Bulletin voeren jaarlijks meerdere testen uit. Hierbij scoort de virusscanner van Microsoft steeds middelmatig waarbij het vaak maar rond de 70% van de gebruikte schadelijke software detecteert. Wanneer je dit vergelijkt met beveiligingspakketten uit de top die tussen de 97 en 99% scoren is dat een enorm verschil. Bij de onderstaande links van de verschillende bedrijven die virusscanners testen kan je meer testresultaten vergelijken en virusscanners beoordelen op hun kwaliteit en functionaliteit.

Windows Defender test

Microsoft Security Essentials uitschakelen

Soms is het noodzakelijk om de beveiliging van Windows tijdelijk uit te schakelen. Wanneer je bijvoorbeeld met een ander programma of een online virusscanner de computer gaat scannen kan Microsoft Security Essentials of Windows Defender dit proces vertragen. Bestanden zullen steeds door beide gecontroleerd worden, dit neemt veel tijd in beslag. Ook kan het dubbel scannen van bestanden voor conflicten zorgen.

 • Klik eens met de rechtermuisknop op de taakbalk, en kies voor eigenschappen.
 • Klik vervolgens op de knop aanpassen bij systeemvak.
 • Zorg dat hier een vinkje staat bij de optie “Altijd alle pictogrammen en meldingen op de taakbalk weergeven“?
 • Open Microsoft Security Essentials of Windows Defender en open het tabblad instellingen.
 • Haal hier het vinkje weg bij de optie Real-time beveiliging inschakelen.
 • Klik vervolgens op wijzigingen opslaan om het uitschakelen te bevestigen.

Microsoft Security Essentials verwijderen

Twee of meerdere actieve virusscanners gebruiken is af te raden. Hierdoor vertraagt de computer aanzienlijk en ze kunnen elkaar in de weg zitten wat voor allerlei problemen kan zorgen. Vastlopers van de computer maar ook blauwe schermen zijn een veelvoorkomend probleem. Wanneer je een andere virusscanner gaat installeren verwijder dan als eerste de oude. Het verwijderen van Microsoft Security Essentials kan via de softwarelijst van Windows.

 • Ga naar Start > Configuratiescherm > software of programma’s en onderdelen.
 • Selecteer hier “Microsoft Security Essentials” en klik op de knop “wijzigen / verwijderen.
 • Klik vervolgens in het onderstaande scherm op de knop verwijderen.
 • Zodra het verwijderen van Microsoft Security Essentials gereed is herstart je de computer om het verwijderen te voltooien.

Helaas komt het soms voor dat je bij het verwijderen een foutmelding krijgt zoals bijvoorbeeld Foutcode:0x8004FF00. Bij dergelijke problemen kan je Microsoft Security Essentials verwijderen met een special tool van Microsoft. Deze “Fix it” zal de virusscanner van Microsoft geforceerd verwijderen van de computer.

 • Download van de Microsoft Website het bestand Microsoft Fix it 50535 naar het bureaublad.
 • Dubbelklik op MicrosoftFixit50535.msi om de verwijder tool van Microsoft Security Essential te starten.
 • Vink nu in het scherm wat verschijnt de optie “Ik ga akkoord” aan en klik op volgende.
 • Wacht nu geduldig tot de tool gereed is en herstart daarna je computer.

Inkomende zoektermen:

 • microsoft security essentials
 • Security Essentials
 • microsoft virusscanner
 • microsoft essentials
 • essentials
 • Gratis Virusscanner Microsoft Downloaden
 • windows essentials virusscanner
 • virusscanner microsoft
 • gratis virusscanner microsoft
 • windows security essentials