AVG AntiVirus Free

Deze pagina delen!

AVG AntiVirus FreeAVG AntiVirus Free van het Tsjechische beveiligingsbedrijf is één van de meest bekende gratis virusscanners. De antivirus-software van AVG is voor thuisgebruik immens populair, door de jaren heen heeft het dan ook een goede reputatie opgebouwd.
De gratis versie van AVG biedt een volledige bescherming voor de computer of laptop. Maar ook systemen met Mac OS en mobiele apparaten zoals tablets en smartphones kan je voorzien van de beveiligingssoftware van AVG.

Naast de reguliere bescherming tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden en andere malware is AVG AntiVirus Free ook uitgerust met een identiteitsbescherming. Dit onderdeel biedt pro-actief bescherming tegen identiteitsdiefstal en waarborgt daarmee extra je online privacy.
Ook bevat het een specifieke bescherming tegen exploitsites en allerhande online dreigingen. Met de ingebouwde linkscanner controleert het beveiligingspakket websites op de aanwezigheid van schadelijke software.

Verder is AVG AntiVirus Free ook uitgerust met een aparte e-mailbescherming waarbij alle inkomende en uitgaande e-mailberichten worden gecontroleerd. Ook worden de bijlagen automatisch gescand op schadelijke software. AVG Anti-Virus Free is een goede virusscanner en is geheel Nederlandstalig. Nadeel is wel dat het naast de essentiële onderdelen voor de computer beveiliging ook de nodige reclame maakt voor extra (betaalde) tools. Via AVG Zen wordt onder meer PC TuneUP aangeboden voor het optimaliseren van je computer.

HMA! Pro VPN (Hide My Ass) is een betaalde service van AVG waarmee je een Virtual Private Network kan instellen. Hiermee wordt je internetverbinding gecodeerd en je werkelijke locatie verborgen, zodat je online volledige privacy hebt. Als je vaak gebruik maakt van openbare WiFi-verbindingen kan een dergelijke aanvulling handig zijn. Deze dienst kan je ook 30 dagen gratis uitproberen.


AVG AntiVirus Free

AVG AntiVirus Free downloaden en installeren

De installatieprocedurevan AVG AntiVirus Free is tweedelig, zo kan je kiezen voor een snelle installatie of de aangepaste installatie. Bij de laatste optie kan je onder andere zelf aangeven waar de antivirus-software van AVG geïnstalleerd moet worden. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een SSD en heb je al je programmatuur op een andere schijf staan kies dan voor de aangepaste installatie. Ook kan je via deze installatieprocedure aangeven of je het webonderdeel en de e-mailbescherming wel- of niet wilt installeren.


AVG AntiVirus Free AVG AntiVirus Free downloaden


Nadat je het installatiebestand hebt gedownload dubbelklik je op AVG_Protection_Free.exe om de installatie te starten. Vervolgens zal het de installatie voorbereiden en benodigde onderdelen van het internet downloaden. Vervolgens krijg je het scherm “Welkom bij AVG Portection” te zien. Hier kan je onder andere de gewenste taal selecteren, maar ook kiezen voor een aangepaste installatie.

AVG AntiVirus Protection AVG AntiVirus Free


Nadat je de gewenste installatiemethode hebt gekozen staat standaard de 30 dagen proefversie (AVG Internet Security) geselecteerd. Kies in dit scherm voor de basisbescherming om de gratis virusscanner van AVG te installeren. Als je toch gebruik wilt maken van de gratis probeerversie van kan je na afloop hiervan ook weer terugschakelen naar de gratis versie.

Vervolgens kan je de locatie wijzigen waar de antivirus-software van AVG geïnstalleerd zal worden. Ook kan je hier (indien gewenst) de aanvullende beveiligingsonderdelen uitschakelen. Uiteraard is het aanbevolen om de e-mailbescherming en het onderdeel dat websites scant ingeschakeld te laten. Klik tot slot op de knop Nu Installeren om de installatie van AVG voort te zetten.

Tijdens de installatie zal automatisch AVG Zen worden geïnstalleerd. Na de installatie verschijnt er het venster om een gratis account te registeren. Met dit account kan je vervolgens het netwerk beheren en computers bijvoorbeeld op afstand laten scannen.

AVG AntiVirus Free configureren

Na de installatie is het raadzaam om als eerste alle instellingen even te doorlopen. Open het hoofdscherm van AVG en klik in de rechter bovenhoek op Opties > Geavanceerde instellingen. Links in het menu onder weergave kan je de frequentie van in-appaanbiedingen instellen. Via deze functie maakt AVG onder andere reclame voor betaalde producten, in de gratis versie kan je deze instellen op maximaal 3 dagen. Met deze aanpassing zal je niet dagelijks geconfronteerd worden met pop-ups en reclame om te upgraden naar de betaalde versie.

AVG AntiVirus Free - Reclame en Pop-ups

Verminder het aantal reclame pop-ups van AVG door de in-appaanbiedingen op 3 dagen in te stellen.

Klik nu links in het menu op Computerbescherming > Antivirus, hier kan je de instellingen voor de real-time bescherming optimaliseren. In het rechter deelvenster schakel je de onderstaande twee opties bij voorkeur in.

 • Verbeterde set potentieel ongewenste toepassingen rapporteren. (Geoptimaliseerde bescherming tegen PUP’s)
 • Grondig scannen inschakelen. (Via deze optie zal er uitgebreider gescand worden, maar wel meer tijd in beslag nemen)

Met de eerste optie zal de bescherming tegen potentieel ongewenste software (PUP’s) aangescherpt worden. Adware wat veelal de oorzaak is voor ongewenste reclame op internet is een steeds groter probleem aan het worden. Doordat deze ongewenste software niet direct onder de categorie malware valt gebruiken antivirusfabrikanten aanvullende methoden om gebruikers te waarschuwen. Met het inschakelen van de eerder genoemde optie kan je voorkomen dat ongewenste software zich automatisch laat installeren.

Met het inschakelen van het grondig scannen zal de virusscanner van AVG uitgebreider scannen. Afhankelijk van de hoeveelheid opgeslagen gegevens kan een scan hierdoor met tijd in beslag nemen. Via deze optie zal ook inactieve malware of restanten daarvan gedetecteerd worden.

AVG AntiVirus Free Computerbescherming

Instellingen om de real-time bescherming optimaliseren

Nadat je de voorgaande aanpassingen hebt aangebracht klik je links in het menu op E-mailbescherming > E-mailscanner. Voor de inkomende e-mailberichten die schadelijke software bevatten kan je AVG zo configureren dat automatisch de titel van het bericht zal worden aangepast.

Onder Rapportage e-mailbijlagen is er standaard na de installatie niets actief. Met het oog op de massale verspreiding van malware via de e-mail is het eigenlijk opmerkelijk dat AVG op geen enkel vlak zal waarschuwen. Schakel daarom handmatig de volgende vier opties in.

 • Archiefbestanden met wachtwoordbeveiliging rapporteren.
 • Documenten met wachtwoordbeveiliging rapporteren.
 • Bestanden met macro’s rapporteren.
 • Verborgen extensies rapporteren.

Cybercriminelen verpakken hun malware steeds vaker in een archiefbestand om detectie te voorkomen. Doordat virusscanners ook de inhoud hiervan kunnen scannen wordt er een wachtwoord in gesteld om dit te voorkomen. In phishingmails met schadelijke bijlagen staat het wachtwoord dan in het bericht vermeld waarmee je het kan openen. Open deze nooit, ook al ben je nog zo nieuwsgierig naar de inhoud.

Dit geldt ook voor documenten, tegenwoordig vinden veel infecties plaats via Microsoft Office documenten die een Macro bevatten. Vaak in de vorm van een valse factuur kan zo’n document met een kwaadaardige code (Macro) de computer infecteren met malware (ransomware). Een andere tactiek is het gebruik maken van verborgen extensies, of eigenlijk een dubbele extensie. Bestanden zien er dan uit als “bestandsnaam.pdf.exe of bestandsnaam.doc.exe”. Als in Windows de optie voor het verbergen van extensies voor bekende bestandstypen staat ingeschakeld zal het gedeelte “.exe” niet worden weergegeven en het een PDF-bestand of document lijken.

AVG AntiVirus Free E-mailbescherming

Instellingen voor de e-mailbescherming.

In het menu links kies je nu voor Scans > De hele computer scannen. Ook hier is het weer aanbevolen om enkele (optionele) scaninstellingen in te schakelen. Net zoals bij de real-time computerbescherming kan je voor de handmatige of geplande scans ook weer de detectie van potentieel ongewenste toepassingen activeren. Schakel desgewenst ook het scannen van archieven in, mocht je veel veilige archieven zoals ZIP-bestanden opgeslagen hebben kan het scannen enorme lang gaan duren. Verder is het raadzaam om ook hier het grondig scannen in te schakelen.wijzig deze drie instellingen ook bij het gedeelte voor het scannen van mappen en bestanden.

AVG AntiVirus Free Scaninstellingen

Scaninstellingen aanpassen.

Via de Schema’s in het linkermenu kan je het gepland scannen instellen. Dit kan je zelfs laten uitvoeren als de enrgiebesparingsmodus van Windows is ingeschakeld. Wanneer deze optie geactiveerd is zal het scannen ook plaatsvinden als de computer in slaapstand is. AVG zal het systeem dan tijdelijk even uit de slaapstand halen en als de scan gereed is weer terugbrengen in de slaapstand.

Computer scannen

Voor het scannen van de computer zijn er verschillende scanopties beschikbaar. Opvallend is wel dat de gratis virusscanner niet over een mogelijkheid beschikt om een snelle scan uit te voeren. Alleen een volledige systeemscan of een aangepaste scan waarbij je bepaalde mappen of partities kan scannen is aanwezig. Wel is er een aparte anti-rootkitscan aanwezig, middels deze scan controleer je de computer op user- of kernel-mode niveau naar verborgen malware (rookits).

Ook kan je met AVG AntiVirus Free scannen op prestatieproblemen. De PC Analyzer (AVG PC TuneUP) controleert het systeem onder andere op fouten in het register, ongewenste bestanden en kan de harde schijf defragmenteren. Doordat het opschonen van het register niet geheel zonder risico is raden wij niet aan om deze optie te gebruiken. Zeker als de computer probleemloos functioneert is het eigenlijk zinloos om te gebruiken.
Ook is de gratis versie van PC Tune UP maar beperkt in gebruik en zal het reclame maken voor de betaalde variant.
AVG PC Analyzer

Conclusie

De gratis virusscanner van AVG is voor thuisgebruik een prima beveiligingsoplossing. Het grote nadeel is wel dat bepaalde beveiligingsonderdelen niet standaard actief zijn. Na de installatie zal je als computergebruiker dus nog wel de nodige instellingen moeten aanpassen. Dit gaat wel ten koste van het gebruikersgemak, daarmee is dat wel een behoorlijk minpunt.

Ook de prominent aanwezige extra’s als AVG PC TuneUP kunnen nogal storend zijn. Dit programma wekt namelijk de indruk dat er ernstige problemen zijn. Zie als voorbeeld de afbeelding hierboven waarbij de scan is uitgevoerd op een schone installatie van Windows. Ons advies is dan ook om dit programma niet te installeren als aanvulling op de antivirus-software van AVG.


Bekroonde bescherming tegen virussen en ransomware

Producten van AVG vergelijken

AVG AntiVirus Free
AVG AntiVirus Pro
AVG Internet Security
AVG Ultimate
Beoordeling
Website
AVG AntiVirus Free
AVG AntiVirus
AVG Internet Security
AVG Ultimate
Tijdelijk 20 % korting
AVG Free Antivirus
AVG Antivirus Pro
AVG Antivirus Pro
AVG Ultimate
AVG Free Antivirus downloaden
AVG AntiVirus Professional bestellen
AVG Internet Security bestellen
AVG Ultimate bestellen
Malwarebescherming
Antiransomware
Link beveiliging
E-mail bescherming
Gegevenskluis
Anti-spam
Veilig bankieren
Android & Mac OS
Download probeerversie
AVG Antivirus downloaden
AVG Internet Security downloaden
AVG Ultimate downloaden

Inkomende zoektermen:

 • avg free
 • avg free download
 • avg gratis
 • avg antivirus free
 • gratis antivirus
 • avg antivirus
 • antivirus gratis
 • gratis avg
 • antivirus free
 • free avg