avast! Free Antivirus

Deze pagina delen!

Avast Free Antivirus De gratis virusscanner avast! Free Antivirus is al jarenlang een grote speler op de markt van gratis antivirus software. Naast de populariteit scoort het pakket ook erg goed in de onafhankelijke testen. De gratis versie van Avast biedt een volledige bescherming voor de computer of laptop. Voor thuisgebruik is avast! Free Antivirus dan ook een prima beveiligingspakket.
Ook is er een gratis versie voor Android smartphones en tablets en een speciale versie voor Mac OS.

De basisbescherming van avast! Free Antivirus bestaat uit drie schilden. Het bestandsschild is de belangrijkste module voor de real-time beveiliging. Het webschild blokkeert preventief websites die schadelijke software verspreiden of een slechte beveiligingsreputatie hebben.
Dit onderdeel blokkeert ook pop-upvensters en schadelijke invoegtoepassingen in de gebruikte browser. En het mailschild controleert alle inkomende en uitgaande e-mailberichten op de aanwezigheid van schadelijke links en malware in bijlagen.

Naast de bescherming tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden en andere malware is avast! Free Antivirus ook voorzien van een speciale browser. De SafeZone browser biedt middels de bankmodus extra bescherming bij het internetbankieren en online winkelen. Ook bevat deze op Chromium gebaseerde browser een advertentieblokker om ongewenste reclame en pop-ups te blokkeren.

Verder heeft de gratis virusscanner van Avast enkele handige extra’s aan boord. Dit is onder andere de Software Update, dit onderdeel zorgt ervoor dat de meest belangrijke software automatisch up-to-date wordt gehouden. De Browser Cleanup controleert de geïnstalleerde browser(s) op onbetrouwbare of schadelijke invoegtoepassingen. Ook kan je met deze tool van avast! de startpagina en/of zoekmachine herstellen indien deze is gekaapt door bijvoorbeeld een browser hijacker.

Producten van Avast vergelijken

Avast Free Antivirus
Avast Pro Antivirus
Avast Internet Security
Avast Premier
Beoordeling
Website
Avast Free Antivirus
www.avast.com
www.avast.com
www.avast.com
Avast Free Antivirus
Avast Pro Antivirus
Avast Internet Security
Avast Premier
Avast Free Antivirus
AVG AntiVirus Professional bestellen
Avast Internet Security
Avast Premier
Malwarebescherming
Wachtwoordbeheerder
Safe Zone Browser
Browser Cleanup
Wi-Fi Inspector
Sandbox
Firewall
Spamfilter
Gegevensvernietiger

avast! Free Antivirus downloaden en installeren

De installatieprocedure van de gratis virusscanner van avast! kan je op twee manieren uitvoeren. Met de (snelle) optie installeer je de antivirus-software met de standaard instellingen. Ons advies is om de aangepaste installatie te gebruiken. Op deze manier kan je overbodige onderdelen en (betaalde) functies die je op proef kan gebruiken uitschakelen.Avast Free Antivirus downloadenavast! Free Antivirus downloaden


Nadat je het installatiebestand hebt gedownload zal de installatie voorbereid worden en de benodigde bestanden gedownload worden. Wanneer dit gereed is klik je in het scherm wat verschijnt op aanpassen om de antivirus-software met aangepaste instellingen te installeren. Hier kan je onder andere de locatie waar avast! geïnstalleerd zal worden aanpassen. Direct daaronder kan je via het uitklapmenu een configuratie van de installatie kiezen. Je hebt hier de keuze uit drie verschillende opties, kies bij voorkeur voor de aangepaste bescherming.

 • Minimale bescherming. (Alleen het bestandsschild en het webschild zullen geïnstalleerd worden)
 • Aanbevolen bescherming. (Alle opties, ook de betaalde onderdelen zullen geïnstalleerd worden)
 • Aangepaste bescherming. (Met deze optie kan je zelf bepalen welke onderdelen je wenst te installeren)

Zoals aangegeven worden er bij de standaard installatie enkele overbodige onderdelen geïnstalleerd. Hiervan is de browserextensie SafePrice een goed voorbeeld, dit onderdeel moet ervoor zorgen dat je alleen aankopen doet op veilige websites. Maar het controleert ook of artikelen elders niet goedkoper zijn en geeft dit middels adware-achtige pop-ups weer in je browser.
SecureLine VPN en Cleanup zijn betaalde onderdelen, dus als je hier geen gebruik van wilt maken schakel deze dan tijdens de installatie uit.

avast! Free Antivirus installeren


Wanneer je de configuratie voor de installatie naar wens hebt ingesteld klik je op installeren. Geheel op de achtergrond zal de installatie worden uitgevoerd, tijdens dit proces van enkele minuten kan je de computer gewoon blijven gebruiken. Als de installatie gereed is verschijnt het scherm “U bent beschermd”. Vervolgens krijg je een aantal schermen te zien, onder andere over je privacy en op welke wijze Avast (persoonlijke) informatie gebruikt. Ook krijg je het aanbod om je smartphone te beveiligen met Avast en of je direct de SafeZone browser wilt proberen.

avast! Free Antivirus registreren

Om gebruik te kunnen blijven maken van deze gratis virusscanner zal je het moeten registreren. Klik hiervoor in het hoofdscherm op de groene knop registreren. Ook kan je de registratie uitvoeren via het menu instellingen van avast! Free Antivirus, hier zie je onder andere dat het product nog niet is geregistreerd en je het nog 30 dagen kan gebruiken. Na de registratie van avast! Free Antivirus krijg je een gratis licentie voor één jaar, die je natuurlijk weer verlengd kan worden. Het is niet zo dat je maar één jaar gratis gebruik kan maken van deze antivirus-software.

avast! Free Antivirus registreren

Let tijdens de registratie wel op dat kiest voor de standaard bescherming en niet voor de volledige bescherming. Geef vervolgens een bestaand e-mailadres op en klik wederom op de knop registreren. Vervolgens krijg je de aanbieding om 20 dagen gratis gebruik te maken van het internet security pakket. Klik hier op “Liever niet” als de de gratis versie wilt blijven gebruiken. Wil je wel gebruik maken van de probeerversie van avast! Internet Security kan je na afloop weer terug schakelen naar de gratis versie.

avast! Free Antivirus aanbieding

Computer scannen op schadelijke software

avast! Free Antivirus beschikt over diverse scanmethoden waarmee je de computer kan controleren op de aanwezigheid van malware.

 • Slimme scan. (Deze scan omvat een zestal controles om de beveiliging van de computer te checken)
 • Scan voor virussen. (Hiermee kan je een snelle, volledige, aangepaste scan of opstartscan van de computer uitvoeren)
 • Scan op browserextensies. (Deze scan analyseert en controleert alle geïnstalleerde browserextensies op betrouwbaarheid)
 • Scannen op verouderde software. (Deze check controleert de meest belangrijke software automatisch op updates)
 • Scannen op netwerkdreigingen. (Controleert je netwerk en alle verbonden apparaten op zwakke plekken)

Zoals aangegeven voert de Slimme scan een zestal controles uit. Als eerste zoekt het naar eventuele compatibiliteitsproblemen, denk hierbij aan conflicterende beveiligingssoftware. Hierna zal het een reguliere scan op virussen en andere malware uitvoeren. Vervolgens zal het controleren of er verouderde software aanwezig is en of er browserextensies geïnstalleerd zijn met een slechter reputatie. Tot slot zal er een scan plaatsvinden voor eventuele netwerkdreigingen en een waarschuwing over het gebruik van mogelijk zwakke wachtwoorden.

avast! Free Antivirus Slimme Scan

avast! Software-updater

Verouderde software maakt je computer onnodig kwetsbaar, beveiligingslekken vormen namelijk een enorm risico bij het geïnfecteerd raken met malware. De software-updater van avast! zorgt ervoor dat de meest belangrijke software automatisch up-to-date wordt gehouden.
Wanneer er verouderde software wordt gevonden tijdens een Slimme scan of een handmatige controle krijg je hier direct melding van. Ook zal Avast een pop-up tonen om je te informeren over de aanwezigheid van verouderde software. Indien gewenst kan je de pop-ups uitschakelen.

De instellingen voor de software-updater kan je zo aanpassen dat alleen gebruikers met beheerdersrechten updates kunnen installeren. Wanneer deze optie is ingeschakeld zal ook alleen deze gebruiker op de hoogte worden gesteld van aanwezige software wat verouderd is. Andere gebruikers met beperkte rechten krijgen dan geen pop-ups en meldingen meer te zien van de software-updater.

Om verouderde software te updaten klik je op de knop bijwerken. avast! Free Antivirus zal nu automatisch de laatste versie downloaden en installeren. Soms kan je doorgestuurd worden naar een downloadpagina van bepaalde software waar je deze handmatig moet downloaden.

avast! Free Antivirus Software-updateravast! Free Antivirus Software-updater instellingen avast! Free Antivirus Software updaten

avast! Browser Cleanup

Heel veel gratis software is tegenwoordig voorzien allerlei ongewenste extra’s die ongevraagd geïnstalleerd worden. Het meest bekende is de vervelende toolbar of een browser hijacker die je startpagina en zoekmachine kaapt. Potentieel ongewenste software en adware wat ongevraagd op je computer wordt geïnstalleerd en zich in je browser nestelt is een hardnekkig probleem. De Browser Cleanup van Avast controleert daarom regelmatig de geïnstalleerde browsers op malafide en onbetrouwbare extensies.

Ook wanneer je geen gebruik maakt van de gratis antivirus-software van Avast of één van de betaalde beveiligingspakketten kan je gebruik maken van de Browser Cleanup. Het programma is namelijk ook te downloaden als een zogenaamde stand-alone versie die je gratis op welke computer kan gebruiken zonder de aanwezigheid van een virusscanner of beveiligingspakket van Avast.

avast! Browser Cleanup avast! Browser Cleanup Adware

avast! SafeZone Browser

De SafeZone browser die gebaseerd is op Chromium werkt op dezelfde manier als alle andere browsers. Maar deze browser verschilt met de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen qua bescherming en online privacy wel van andere browsers. Wanneer je met deze browser bijvoorbeeld de website van je bank bezoekt zal deze automatisch met de bankmodus geopend worden. De bankmodus schermt je browsersessie af en beschermt je tegen cybercriminelen die het voorzien hebben op je toetsaanslagen, je browsergegevens, je wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens. Je kan de bankmodus ook handmatig starten vanuit de browser.

 • De SafeZone browser filtert websites met een slechte reputatie eruit
 • Het blokkeert vervelende reclames en advertenties tijdens het surfen op het internet.
 • Maakt het mogelijk video’s rechtstreeks van videoportalen te downloaden, zodat je deze altijd en overal kunt kijken.
 • Voorkomt dat schadelijke en onbetrouwbare browserextensies worden geïnstalleerd in je browser.
 • Beschermt je tijdens internetbankieren door je browsersessie af te schermen voor de buitenwereld.

avast! SafeZone

Conclusie

Voor thuisgebruik is avast! Free Antivirus een uitstekende beveiligingsoplossing. Het biedt op vele fronten bescherming voor je computer en je online privacy. Op de website van AV-Test zie je dat deze gratis antivirus-software erg goed scoort en zich kan meten met de betaalde beveiligingsoplossingen. Hieruit kan je dan eigenlijk concluderen dat avast! Free Antivirus een erg goede gratis virusscanner is.  Of misschien wel de beste virusscanner als we alleen kijken naar de onderstaande testresultaten waarbij het rond de 100% weet te scoren.

avast! Free Antivirus Testresultaten

TIP! Gebruik altijd een extra malwarescanner

Malwarebytes Anti-Malware
HitmanPro
Zemana AntiMalware
Malwarebytes Anti-Malware
HitmanPro
Zemana AntiMalware
Malwarebytes Anti-Malware downloaden

Download HitmanPro (32 bit)

Download HitmanPro (64 bit)

Zemana Anti-Malware Downloaden
Malwarebytes Anti-Malware Premium bestellen
HitmanPro bestellen
Zemana Anti-Malware Premium bestellen

Inkomende zoektermen:

 • avast
 • avast free
 • avast free antivirus
 • free virus scanner
 • avast virusscanner
 • avast antivirus
 • yhs-ddc_bd
 • avast gratis
 • free avast