Gratis virusscanners overzicht

Deze pagina delen!

Gratis virusscanners overzichtWindows is tegenwoordig standaard al uitgerust met de virusscanner Windows Defender, maar dat is jammer genoeg geen topper. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de beste gratis virusscanners als alternatief voor de ingebouwde bescherming van Windows. Om goed beschermd te zijn tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits, ransomware en andere vormen van malware heb je niet direct een duur betaald pakket nodig. Gratis antivirus-software biedt in de basis voldoende bescherming

De meest bekende en ook populaire gratis virusscanners zijn natuurlijk die van AVG, Avast, Avira en Panda. Maar tegenwoordig zijn er ook internetproviders die een gratis beveiligingspakket aan hun klanten aanbieden. Dit is vaak een betaald pakket wat je middels een samenwerking tussen provider en antivirusfabrikant gratis kan gebruiken. Bij Ziggo en KPN kan je bijvoorbeeld gratis gebruik maken van de beveiligingssoftware van F-Secure. Meer informatie over deze speciale versies lees je verderop in dit artikel.

In dit overzicht maken we ook onderscheid tussen gratis virusscanners en gratis internet security pakketten. Tussen beide zit namelijk wel een redelijk verschil. Zo bevat een virusscanner geen firewall of het is een uitbreiding op die van Windows zelf. Een internet security pakket bevat veelal wel een firewall en andere extra functionaliteiten die bij een virusscanner ontbreken.

Onbekend maakt onbemind‘. Vandaar dat we naast de top 5 van gratis virusscanners ook de minder bekende pakketten vermelden in dit overzicht. Veel van deze gratis virusscanners maken gebruik van de technologieën van bekende antivirusfabrikanten. Zo gebruikt Zone Alarm bijvoorbeeld de antivirus-engine van Kaspersky. RoboScan Internet Security die van Bitdefender en Qihoo die van Bitdefender en Avira. Het enige verschil is dat gepatenteerde beveiligingsmodules niet in gebruik zijn.

De top 5 van gratis virusscanners

Tegenwoordig is het behoorlijk lastig om de verschillende gratis virusscanners van elkaar te onderscheiden. De onderstaande selectie valt daarmee dan ook in de categorie – beste virusscanner. Deze virusscanners van gerenommeerde beveiligingsfabrikanten bieden optimaal bescherming om bedreigingen en andere schadelijke software buiten de deur te houden. Het grootste verschil zit hem in de functionaliteit, prestaties en niet geheel onbelangrijk de gebruiksvriendelijkheid. Meer informatie over deze aspecten lees je bij de onderstaande reviews.

Avira Free Antivirus
Avast! Free Antivirus
AVG AntiVirus Free
Panda Free Antivirus
Sophos Home Antivirus
Avira Free Antivirus
Avast! Free Antivirus
AVG AntiVirus Free
Panda Free Antivirus
Review
Review
Review
Review
Review
Avira Free Antivirus downloaden
Avast! Free Antivirus downloaden
AVG Free Antivirus downloaden
Panda Free Antivirus downloaden
Sophos Home Antivirus Free downloaden

Is een gratis virusscanner wel voldoende?

Dat een gratis virusscanner beperkter is in functionaliteit is geheel waar, maar dat het de computer minder goed beveiligd dan betaalde antivirus-software is een fabel. De basis van gratis of betaald pakket is namelijk in zekere zin hetzelfde. Beide werken met onder andere een database met malwaredefinities en heuristische controles om nieuwe dreigingen snel te kunnen detecteren. Het grote verschil zit in de (extra) functionaliteiten van de betaalde pakketten. Meer informatie lees je in het artikel – Is een gratis virusscanner net zo goed als een betaalde?

Voordelen van gratis virusscanners

 • Je bent niet gebonden aan een licentie voor een bepaalde tijd.
 • Het is gratis waardoor je geld uitspaart, dit kan je investeren in aanvullende antimalware-software.
 • Door het ontbreken van (extra) functionaliteiten is een gratis virusscanner soms minder belastend voor de computer.
 • Meer keuzevrijheid bij het installeren van een firewall en/of aanvullende beveiligingssoftware.

Nadelen van gratis virusscanners

 • De (extra) functionaliteiten zijn vaak beperkter.
 • Vaak wordt er reclame gemaakt voor de betaalde beveiligingspakketten.
 • Een gratis virusscanner mag je meestal niet zakelijk gebruiken.
 • Geen recht op officiële ondersteuning van de fabrikant.

Betaalde antivirus-software

AVG Internet Security
Bitdefender Internet Security
Bullguard Internet Security
Kaspersky Internet Security
Emsisoft Internet Security
Panda Internet Security
Avast Internet Security
G Data Internet Security
avg
bitdefender
bullguard
kaspersky
emsisoft
panda
avast
gdata
AVG Internet Security
Bitdefender Internet Security
BullGuard Internet Security
Kasperksy Internet Security
Emsisoft Internet Security
Panda Internet Security
Avast Internet Security
G Data Internet Security
AVG Internet Security bestellen
AVG Internet Security bestellen
Bullguard Internet Security bestellen
Kaspersky Internet Security bestellen
Emsisoft Internet Security bestellen
Panda Internet Security bestellen
Avast Internet Security bestellen
Panda Internet Security bestellen

Installeer een extra malwarescanner

Voor het optimaliseren van de computerbeveiliging is het aanbevolen om gebruik te maken van een extra malwarescanner. Een aanvullende malwarescanner die real-time extra bescherming biedt mag dan eigenlijk ook niet ontbreken. Door het combineren van een gratis virusscanner met een aanvullende malwarescanner vergroot je de algehele beveiliging van de computer aanzienlijk.

Gratis bescherming tegen ransomware (gijzelsoftware)

Sinds een aantal jaar heeft ransomware (gijzelsoftware) een enorme opmars gemaakt. In het beginsel waren het de politievirussen die de computer vergrendelde omwille van bijvoorbeeld het illegaal downloaden van muziek en films. Zogenaamd uit naam van de politie of Buma/Stemra kreeg je dan een waarschuwingsscherm te zien met een boete die je binnen een bepaalde tijd moet betalen. Deze varianten van ransomware waren nog redelijk onschuldig maar soms wel lastig te verwijderen.

Door de jaren heen is de ransomware steeds geavanceerder maar ook schadelijker geworden. De cryptomalware of cryptolockers zijn varianten van ransomware die niet alleen de computer vergrendelen maar ook nog eens bestanden versleutelen. Voor veel van deze varianten is er helaas geen oplossing om versleutelde bestanden weer toegankelijk te maken. Zodra een computer geïnfecteerd is geraakt en er is geen oplossing voorhanden dan ben je als het ware al je persoonlijke en dierbare bestanden kwijt.


Malwarebytes Anti-RansomwareMalwarebytes Anti-Ransomware


Bitdefender Anti-RansomwareBitdefender Anti-Ransomware


Virusscanners vergelijken

Ondanks dat de virusscanners van gerenommeerde beveiligingsfabrikanten doen wat ze moeten doen is het zinvol om vergelijkende tests te bekijken. Regelmatig wordt er onderzoek gedaan door enkele onafhankelijke instellingen en testorganen naar de prestaties van beveiligingssoftware. Op de websites van het Duitse AV-Test en het Oostenrijkse AV-Comparatives worden regelmatig onderzoeken gepubliceerd naar de effectiviteit van antivirus-software. Deze bedrijven laten simpelweg tienduizenden samples van malware los op de virusscanners die getest worden. De onderstaande links verwijzen direct naar de meest recente testresultaten.

Virusscanners vergelijken

Gratis internet security pakketten

Een goede virusscanner bestaat tegenwoordig niet meer alleen uit een pro-actieve bescherming tegen virussen, Trojaanse paarden, wormen en andere vormen van malware. Ondanks dat Windows standaard is uitgerust met een firewall zijn er veel beveiligingspakketten die een eigen firewall aan boord hebben. De onderstaande gratis internet security pakketten bevatten allemaal een eigen firewall of vormen een uitbreiding op de ingebouwde firewall van Windows.


Comodo Internet SecurityComodo Internet Security


Zone Alarm Free AntivirusZone Alarm Free Antivirus + Firewall


Roboscan Internet SecurityRoboscan Internet Security


Qihoo 360 Internet SecurityQihoo 360 Internet Security


Qihoo 360 Total Security EssentialQihoo 360 Total Security Essential


Gratis virusscanner van je internetprovider

Diverse internetproviders bieden tegenwoordig in samenwerking met antivirusfabrikanten een gratis beveiligingspakket aan voor hun klanten. Zij Ziggo kan je één computer beveiligen met de gratis versie en bij KPN zijn dat drie computers. Uiteraard is het mogelijk om het aantal te beschermen systemen te upgraden. Hiervoor ben je dan wel aangewezen op de betaalde pakketten die de provider aanbieden.


Ziggo Internetbeveiliging basisZiggo Internetbeveiliging basis


KPN VeiligKPN Veilig


Inkomende zoektermen:

 • virusscanners
 • gratis virusscanners
 • virus scanners
 • gratis virusscanner windows 7
 • antivirus gratis downloaden
 • antivirus scanner