Zemana AntiMalware Free – Gratis Malwarescanner

Deze pagina delen!

Zemana Anti-Malware logoZemana AntiMalware is een beveiligingspakket wat geschikt is om naast een primaire virusscanner te gebruiken. Deze second opinion malwarescanner werkt net zoals HitmanPro geheel volgens het cloud-principe. Dit betekent dat alle gegevens zoals de malwaredefinities maar ook analyses geheel via internet worden uitgevoerd. Naast de gratis versie is er ook een betaalde versie beschikbaar, Zemana AntiMalware Premium die ook 15 dagen gratis te gebruiken is biedt real-time bescherming.

Zemana AntiMalware Premium biedt onder andere bescherming tegen virussen, Trojaanse paarden, spyware en adware. Maar het bevat ook een effectieve bescherming tegen rootkits, bootkits en ransomware. Deze pro-actieve bescherming is een zeer goede aanvulling op iedere antivirus-software. De “Pandora Real Time Analysis Technology” zorgt er voor dat nieuwe (zero-day) malware geen kans krijgt de computer te infecteren.

Naast de gratis en betaalde versie van Zemana AntiMalware is er ook nog een portable versie beschikbaar. Deze kan je bijvoorbeeld op een USB-stick installeren waarmee je eenvoudig andere systemen kan scannen op schadelijke software zonder dat je het programma hoeft te installeren. Dit kan ook uitkomst bieden bij systemen die geïnfecteerd zijn en waar het onmogelijk is om software te installeren voor het verwijderen van de malware. Hoe je de portable versie van Zemana AntiMalware kan je gebruiken lees je verder op deze pagina.

Zemana AntiMalware Premium Zemana AntiMalware Free

Zemana AntiMalware Premium

Met de hedendaagse dreigingen die op de loer liggen is het eigenlijk geen overbodige luxe om gebruik te maken van een aanvullend beveiligingspakket. Zemana AntiMalware Premium is dan ook een zeer goede aanvulling om als second opinion malwarescanner naast welk pakket dan ook te gebruiken. In de onderstaande tabel zie je de verschillen tussen de gratis en betaalde versie.

Zemana Anti-Malware Free
Zemana Anti-Malware Premium
Geavanceerde detectie en verwijdering van malware
Bescherming tegen rootkits en bootkits
Browser Cleanup
Bescherming tegen ransomware
Real-time bescherming tegen malware
Pandora Real Time Analysis Technology
Technische ondersteuning
Zemana Anti-Malware Downloaden
Zemana Anti-Malware Premium bestellen

Zemana AntiMalware downloaden en installeren

Zoals reeds vermeld is Zemana AntiMalware een beveiligingspakket wat je als aanvulling op een virusscanner of andere antivirus-software kan gebruiken. Dit programma is een second opinion malwarescanner die geheel via de cloud werkt. De gratis versie biedt geen real-time bescherming, of je moet tijdens de installatie de proefversie van 15 dagen geactiveerd hebben. Via de onderstaande links kan je de twee verschillende installatiebestanden van Zemana AntiMalware downloaden.


Zemana Anti-Malware downloadenDownload Zemana AntiMalware Free


Zemana Anti-Malware downloadenDownload Zemana AntiMalware Premium – 15 dagen probeerversie


 • Dubbelklik na het downloaden op “Zemana.AntiMalware.Setup” om de installatie te starten.
 • Wanneer je een beveiligingswaarschuwing van Windows krijgt klik je op uitvoeren.
 • Vervolgens kan je de gewenste taal kiezen, klik hierna op volgende en accepteer de licentieovereenkomst.

Zemana AntiMalware installeren

 • In het bovenstaande scherm kan je de locatie aanpassen waar Zemana AntiMalware geïnstalleerd moet worden.
 • In het volgende scherm kan je aangeven of er een snelkoppeling op het bureaublad aangemaakt moet worden.

Zemana AntiMalware bescherming

 • Wanneer je de premium versie hebt zal de optie “real-time bescherming inschakelen” standaard aangevinkt zijn.
 • Bij de gratis versie is dat niet het geval, schakel je deze wel in dan zal de premium versie alsnog geactiveerd worden.
 • Wanneer de installatie gereed is zal er eerst een controle plaatsvinden op beschikbare updates.

Afhankelijk van de gemaakte keuze tijdens de installatie is de gratis of premium versie actief die je 15 dagen gratis kan uitproberen. Wanneer de proeflicentie van Zemana AntiMalware Premium is verlopen en je de gratis versie wilt gebruiken zal je het programma opnieuw moeten installeren.

Computer scannen op malware

Zemana AntiMalware kent twee verschillende scanmethoden, een slimme scan en een grondige scan. De slimme scanmethode gebruik je vooral voor een periodieke controle of als je snel even het systeem wilt controleren. Wanneer er bij de slimmer scan schadelijke software is gedetecteerd is het aanbevolen om hierna ook een grondige scan uit te voeren. Het verschil tussen beide scanmethoden is dat de slimme scan enkel bepaalde gebieden van Windows zal controleren op actieve malware. De grondige scan zal het gehele systeem controleren en daarbij ook inactieve malware en eventuele restanten (remnants) detecteren en verwijderen.

 • Vanuit het hoofdvenster kan je direct één van de twee scanmethoden starten.
 • Afhankelijk van de hoeveelheid opgeslagen gegevens kan de grondige scan enige tijd in beslag nemen.
 • Het is aanbevolen om alle openstaande programma’s en vensters te sluiten tijdens het scannen.

Wanneer er schadelijke software is gevonden zal je hiervan een overzicht krijgen, standaard zal de optie om deze in quarantaine te plaatsen geselecteerd zijn. Wanneer je met de muis op het pijltje naast “quarantaine” klikt krijg je een aantal opties te zien.

 • Via de optie quarantaine kan je items handmatig in de geïsoleerde omgeving laten plaatsen.
 • Ook kan je via dit menu gedetecteerde items definitief laten verwijderen.
 • Mocht het voorkomen dat iets ten onrechte als schadelijk wordt aangezien kan je het bestand of een map uitsluiten van detectie.
 • Verder is het mogelijk om veilige bestanden of valse meldingen te rapporteren als veilig.

Zemana AntiMalware Schadelijke objecten gedtecteerd! VirusTotal Scan
Zelf kan je ook nog een extra controle uitvoeren door gedetecteerde items nog eens te laten scannen op de website van VirusTotal. Indien er nog geen analyse voorhanden is of als het nog om een onbekend bestand gaat zal deze automatisch naar VirusTotal verstuurd worden. Hierna zal de browser openen met de analyse van circa 56 verschillende scan-engines.

 • Om de gedetecteerde items te verwijderen klik je op volgende.
 • Wanneer het verwijderen gereed is kan er gevraagd worden om de computer te herstarten.
 • Sommige malware zal pas na een herstart volledige verwijderd kunnen worden.

Via het tandwiel (instellingen) rechtsboven in het scherm kan je in het menu bij “Scan” de optie voor het maken van een herstelpunt inschakelen. Op deze manier zal er vooraf het verwijderen van de schadelijke software altijd een systeemherstelpunt van Windows aangemaakt worden. Bij problemen na het opschonen van de computer kan je hier dan altijd op terugvallen.

Zemana AntiMalware Herstelpunt

Zoals je ziet is de optie voor het instellen van een geplande scan in de gratis versie niet mogelijk. Deze optie is alleen beschikbaar in de betaalde versie, Zemana AntiMalware Premium voert standaard een slimme scan uit bij het opstarten van de computer. De geplande scan kan je later wijzigen, zo kan je bijvoorbeeld dagelijks of op een bepaalde dag en tijdstip van de week ook een grondige scan laten uitvoeren.

Zemana AntiMalware geplande scan

Zoals eerder vermeld is dit programma ook uitgerust met de “Pandora Real Time Analysis Technology“. Deze optie optimaliseert de bescherming tegen nieuwe bedreigingen (zero-day malware) en ransomware. Deze optie dien je na de installatie nog handmatig te activeren.

 • Klik rechtsboven in het scherm op het tandiel om het scherm voor de instellingen te openen.
 • Links in het menu klik je vervolgens op Real-time bescherming.
 • Plaats nu een vinkje bij de optie Activeer Pandora Cloud-Sandbox-technologie.

Browser Cleanup

De ingebouwde “Browser Cleanup” is een extra bescherming tegen potentieel ongewenste software, PUP’s. Dit soort ongewenste software in de categorie adware is zeer hinderlijk, een bekend voorbeeld is het tonen van ongewenste reclame op internet. Ondanks dat veel antivirusfabrikanten de detectie van PUP’s aanscherpen laat de algehele bescherming vaak (nog) te wensen over. Een extra bescherming is dus zeker aanbevolen om malafide browserextensies, toolbars en andere adware van de computer te weren.

Zemana AntiMalware portable

Ook is er een portable versie beschikbaar, deze hoeft niet geïnstalleerd te worden. Na het downloaden kan je direct de computer laten scannen, ook kan je deze versie vanaf een USB-stick gebruiken. Deze versie is ideaal om computers die geïnfecteerd zijn te scannen op malware en op te schonen. Ook biedt deze versie uitkomst als onmogelijk is om software op het geïnfecteerde systeem te installeren.

 • Download Zemana AntiMalware portable via deze link naar bijvoorbeeld het bureaublad.
 • Dubbelklik op “Zemana.AntiMalware.Portable” om het programma te starten.
 • Wanneer er een melding van het gebruikersaccountbeheer verschijnt klik je op Uitvoeren of Ja.
 • Beschikbare updates zullen nu automatisch gedownload worden.
 • Hierna kan je direct een slimme of grondige scan uitvoeren.

Zemana AntiMalware Portable Zemana AntiMalware portable scan

Zemana AntiMalware verwijderen

Soms komt het voor dat Zemana AntiMalware niet aanwezig is in de softwarelijst (programma’s en onderdelen) van Windows. In dit geval kan je het programma met de eigen uninstaller verwijderen. In de map “Program Files” is een bestand (unins000.exe) aanwezig.

 • Navigeer met de Windows verkenner naar de onderstaande vetgedrukte map.
 • C:\Program Files (x86)\Zemana AntiMalware
 • Klik nu met de rechtermuisknop op unins000.exe en kies voor de optie als administrator uitvoeren.
 • Je krijgt nu de melding “Weet u zeker dat u Zemana AntiMalware en alle bijbehorende componenten wilt verwijderen?”
 • Klik hier op Ja om het verwijderen te voltooien en klik nogmaals op Ja om de computer te herstarten.

Normaal gesproken is het bovenstaande niet nodig en kan je Zemana AntiMalware verwijderen via de softwarelijst (programma’s en onderdelen) van Windows.

 • Ga naar Start > Configuratiescherm > Software – Programma’s en Onderdelen.
 • Selecteer in de softwarelijst Zemana AntiMalware en klik op verwijderen.
 • Je krijgt nu de melding “Weet u zeker dat u Zemana AntiMalware en alle bijbehorende componenten wilt verwijderen?”
 • Klik hier op Ja om het verwijderen te voltooien en klik nogmaals op Ja om de computer te herstarten.

Zemana AntiMalware verwijderen