Malwarebytes AdwCleaner downloaden en gebruiken

Deze pagina delen!

Malwarebytes AdwCleanerMalwarebytes AdwCleaner is een gratis tool voor het verwijderen van potentieel ongewenste software (PUP’s). Denk hierbij aan adware wat verantwoordelijk is voor het tonen van ongewenste reclame op internet. Browser hijackers die de ingestelde startpagina en zoekmachine kapen. Vervelende toolbars en add-ons die zich ongevraagd in je browser weten te installeren.
Om verder de strijd aan te gaan tegen “potentieel ongewenste software” heeft Malwarebytes het populaire AdwCleaner gekocht.

De voornaamste bron voor de verspreiding van potentieel ongewenste software en adware is gratis te downloaden software (freeware). En dan met name de gratis software van downloadportals of websites die het installatiebestand verpakken in een wrapper of een speciale downloader.
Al zijn er ook softwareontwikkelaars die hun programma bewust van adware of andere “third party” software voorzien om zo de kosten te dekken.

Het gros van gebundelde installatiebestanden installeert geheel ongevraagd allerlei extra’s, vaak zonder dat je hiervan iets merkt. Dit komt vooral doordat er gebruikt wordt gemaakt van silent installers waarmee adware en andere potentieel ongewenste software geheel op de achtergrond geïnstalleerd kunnen worden. Meestal kan je dit alleen voorkomen door gebruik te maken van de aangepaste installatie van een programma.
Al is het natuurlijk verstandiger om software wat voorzien is van adware helemaal links te laten liggen en te kijken naar een alternatief.

Malwarebytes AdwCleaner

Malwarebytes AdwCleaner downloaden

Malwarebytes AdwCleaner is gratis te downloaden en hoeft niet geïnstalleerd te worden. Deze tool kan je bijvoorbeeld dus ook vanaf een USB-stick uitvoeren, dit biedt onder andere uitkomst als je op de geïnfecteerde computer problemen hebt met het downloaden van bestanden.
Na het downloaden kan je de computer direct scannen op de aanwezigheid van adware en andere potentieel ongewenste software.

Download het programma altijd van de officiële website. Eerder was er namelijk ook al een valse versie van AdwCleaner in omloop die onder andere via adware zelf werd verspreid. Via de onderstaande link kan je AdwCleaner downloaden via de website van Malwarebytes.


Malwarebytes AdwCleaner downloadenMalwarebytes AdwCleaner downloaden


Adware verwijderen met Malwarebytes AdwCleaner

Als je computer is geïnfecteerd met adware kan je dat met Malwarebytes AdwCleaner relatief makkelijk verwijderen. Helaas leert de praktijk dat het opschonen van de computer soms ook behoorlijk lastig kan zijn. Er zijn namelijk hardnekkige adware-varianten die het downloaden van Malwarebytes AdwCleaner blokkeren. In dit soort situaties kan je beter eerst een scan met Malwarebytes Anti-Malware uitvoeren

 • Nadat je Malwarebytes AdwCleaner hebt gestart klik je op de knop Scannen.
 • Indien er een update beschikbaar is laat deze dan als eerste installeren.

Als de scan gereed is zal je een overzicht krijgen van de gedetecteerde items. Deze worden middels verschillende tabbladen gesorteerd weergegeven. Voordat het verwijderingsproces heb je dus nog de mogelijkheid om bepaalde zaken uit te vinken die je wilt behouden.

 • Klik vervolgens op de knop verwijderen.
 • Alle openstaande programma’s zullen afgesloten worden om het verwijderingsproces te kunnen voltooien.
 • Sla al het openstaande werk op en klik vervolgens op Ok.
 • Als het verwijderingsproces gereed is laat je de computer opnieuw opstarten.

Scannen met Malwarebytes AdwCleaner

Scannen met Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes Anti-Malware is een zeer krachtige malwarescanner waarmee ook hardnekkige adware verwijderd kan worden. Ongewenste software wordt in Malwarebytes Anti-Malware als “Potential Unwatend Programs” PUP’s aangeduid. Voor het verwijderen van adware en de bijbehorende ongewenste reclame is dit programma bij uitstek de beste in zijn soort. Dit programma is geheel gratis, al bestaat er ook een betaalde versie die actief bescherming biedt en preventief kwaadaardige websites blokkeert.


Malwarebytes Anti-MalwareMalwarebytes Anti-Malware downloaden


 • Dubbelklik op het installatiebestand (mbam-setup-2.x) om de installatie te starten.
 • Volg het verdere installatieproces van Malwarebytes Anti-Malware.
 • Aan het einde van de installatie staat de 14 dagen probeerversie van de premium versie standaard aangevinkt.
 • Wil je hier geen gebruik van maken vink deze optie dan uit.
 • Nadat Malwarebytes Anti-Malware is opgestart zal er eerst een automatische update worden uitgevoerd.
 • Klik vervolgens op de knop Scan nu of stel via het menu “Scannen” een aangepaste scanconfiguratie in.

Malwarebytes Anti-Malware Scan

 • Als de scan met Malwarebytes Anti-Malware gereed is krijg je een overzicht van de gevonden bedreigingen.
 • Klik op de knop verwijder geselecteerde om alle dreigingen te verwijderen.
 • Als het verwijderingsproces gereed is krijg je het volgende scherm te zien.

Malwarebytes Anti-Malware - Gevonden Bedreigingen

 • Als eerste krijg je een klein venster in beeld met de melding dat alle items met succes zijn verwijderd.
 • Klik in dit venster op Ja of klik hierna op Voltooien indien nodig.
 • De computer zal nu herstart worden, ga hierna verder met de volgende stap.

Problemen niet opgelost?

Wanneer de adware problemen en of ongewenste reclame in de gebruikte browser niet is opgelost is het een dieper geworteld probleem. In dit geval kan je beter hulp inroepen bij het Nederlandstalige hulpforum. Middels een diepere analyse kunnen de security helpers je dan verder helpen.


Malwarebytes AdwCleaner hulp-forum

 AdwCleaner hulpforum (Gratis hulp & advies)