Bitdefender Anti-Ransomware – Gratis beveiliging tegen gijzelsoftware

Deze pagina delen!

Bitdefendere Anti-RansomwareAl jaren vormt ransomware (gijzelsoftware) een enorm probleem. Met Bitdefender Anti-Ransomware van het Roemeense beveiligingsbedrijf kan je de computer extra beveiligen. Dit pakket biedt preventief bescherming tegen ransomware in het algemeen. Maar ook tegen de varianten die persoonlijke bestanden versleutelen zoals onder andere; Locky, Petya, TeslaCrypt en de CTB Locker. Vooral deze laatste varianten kunnen je persoonlijke bestanden onherstelbaar verminken.

De eerste varianten van ransomware vergrendelde enkel de computer met een waarschuwingsscherm. Bekende voorbeelden zijn de politievirussen die voor het opstarten van Windows een scherm tonen met juridische informatie over illegaal downloaden. Wanneer de computer eenmaal vergrendeld is wordt je verzocht om losgeld te betalen waarna de computer weer ontgrendeld zal worden. Door het gebruik van echte logo’s en (vaak) duur taalgebruik ging menig computergebruiker er van uit dat dit echt was en betaalde (helaas) ook het losgeld.

Met software zoals Bitdefender Anti-Ransomware realiseer je een extra barricade om een besmetting met ransomware te voorkomen. Vooral met het oog op de ransomware en cryptolockers die ook bestanden versleutelen is zo’n extra beveiliging geen overbodige luxe.
Voor veel ransomware wat encryptie (versleuteling) toepast is er helaas geen oplossing. Dit betekent dat je na het verwijderen van de infectie de versleutelde bestanden niet meer kan openen. Het is dan ook heel belangrijk om van je dierbare gegevens regelmatig back-ups te maken.

Bitdefender Anti-Ransomware downloaden en installeren

Bitdefender Anti-Ransomware is een gratis beveiligingspakket wat je als aanvulling op een virusscanner of andere antivirus-software kan gebruiken. Dit programma zal een extra beschermingslaag vormen wat voorkomt dat ransomware de kans krijgt om bestanden te versleutelen en de computer te vergrendelen. De installatie van Bitdefender Anti-Ransomware is binnen enkele muisklikken gereed.

 • Download Bitdefender Anti-Ransomware via deze link naar bijvoorbeeld het bureaublad.
 • Klik met de rechtermuisknop op “BDAntiRansomwareSetup.exe” om de installatie te starten.
 • In het welkomstscherm klik je op Next.
 • Klik hierna op Install om de installatie te starten.
 • Als de installatie gereed is klik je op Finish.

Bitdefender Anti-Ransomware

Na de installatie opent direct het startscherm en zie je dat de Ransomware protection actief is en de computer beveiligd is. Deze gratis tool van Bitdefender is heel eenvoudig in gebruik, je hoeft namelijk niets zelf te configureren als het om de beveiliging gaat. Het programma is alleen beschikbaar in het Engels, al is dat geen probleem want na de installatie heb je eigenlijk geen omkijken meer naar het programma.

Instellingen (settings)

Na de installatie is het aanbevolen om de (minimale) instellingen toch even na te lopen. De optie dat het programma direct met Windows zal starten staat standaard ingeschakeld. Maar hierdoor zal ook na het opstarten het startscherm van Bitdefender Anti-Ransomware openen. Wanneer je deze dan met het kruisje rechtsboven sluit wordt het programma weer afgesloten.

Om dit te voorkomen kan je dus het beste de opties “Minimize to tray on startup” en “Minimize to tray on close button” na de installatie direct inschakelen. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat je het programma onbewust afsluit en de bescherming niet meer actief is.

Bitdefender Anti-Ransomware - instellingen

Bitdefender Anti-Ransomware verwijderen

Soms komt het voor dat Bitdefender Anti-Ransomware niet aanwezig is in de softwarelijst (programma’s en onderdelen) van Windows. In dit geval kan je het programma met de eigen uninstaller verwijderen. In de map “Program Files” is een bestand (unins000.exe) aanwezig. Zorg wel dat Bitdefender Anti-Ransomware is afgesloten voordat je het gaat verwijderen. Anders krijg je de melding “Uninstall has detected that BDAntiRansomware is currently running” – “Please close all instances of it now, then click OK to continue“.

 • Navigeer met de Windows verkenner naar de onderstaande vetgedrukte map.
 • C:\Program Files\Bitdefender\Tools\BDAntiRansomware
 • Klik nu met de rechtermuisknop op unins000.exe en kies voor de optie als administrator uitvoeren.
 • Je krijgt nu de melding “Are you sure you want to completely remove BDAntiRansomware and all of its components?”
 • Klik hier op Ja om het verwijderen te voltooien en klik nogmaals op Ja om de computer te herstarten.

Normaal gesproken is het bovenstaande niet nodig en kan je Bitdefender Anti-Ransomware verwijderen via de softwarelijst (programma’s en onderdelen) van Windows.

 • Ga naar Start > Configuratiescherm > Software – Programma’s en Onderdelen.
 • Selecteer in de softwarelijst BDAntiRansomware en klik op verwijderen.
 • Je krijgt nu de melding “Are you sure you want to completely remove BDAntiRansomware and all of its components?”
 • Klik hier op Ja om het verwijderen te voltooien en klik nogmaals op Ja om de computer te herstarten.

Bitdefender Anti-Ransomware verwijderen

Artikelen die je misschien ook interessant vindt?