AdwCleaner Handleiding

Deze pagina delen!

AdwCleaner AdwCleaner oftewel voluit Adware Cleaner is een gratis programma waarmee u op eenvoudige wijze allerlei ongewenste toolbars, browserextensies, browser hijackers kunt verwijderen van uw computer. Tegenwoordig is steeds meer gratis te downloaden software gecombineerd met gesponsorde (extra) software via een zogenaamde wrapper of downloader wat optioneel al dan niet geheel ongevraagd zonder uw toestemming op uw computer wordt geïnstalleerd.

Dergelijke software kan dan ook geclassificeerd worden als PUPs wat een afkorting is voor Potentially Unwanted Programs en letterlijk vertaald dus gewoonweg potentieel ongewenste programma’s betreffen. En dit soort software wilt u natuurlijk liever niet op uw computer, u heeft er immers ook vaak niet om gevraagd dat er allerlei extra software, al dan niet adware of spyware en andere dubieuze programma’s op uw computer worden geïnstalleerd.

In de meeste gevallen gaat het om een toolbar, of een stukje software wat uw startpagina en zoekmachine van uw browser wijzigt, maar ook browserexetensies zoals plug-ins en add-ons voor Firefox en Google Chrome kunnen zich ongevraagd op uw computer nestelen, en de instellingen van uw gebruikte browser aanpassen waardoor u bijvoorbeeld continu tijdens het surfen allerlei onderstreepte links in teksten te zien krijgt die linken naar gesponsorde links. Maar ook reclame pop-ups of ongewenste advertenties die worden weergegeven op websites kunnen de oorzaak zijn van dergelijke.

Voor gratis hulp en ondersteuning bij het opschonen van uw computer, en of het controleren van de logbestanden van AdwCleaner kunt u terecht op het forum van PC Web Plus, hier is een speciaal sub-forum aanwezig voor AdwCleaner. Via de onderstaande afbeelding kunt u direct naar het betreffende forum, waar u terecht kunt voor gratis hulp en advies.


AdwCleaner Forum

AdwCleaner Handleiding

Het gratis te downloaden AdwCleaner wat specifiek ontwikkelt is om adware en ongewenste software wat zonder uw medeweten is geïnstalleerd te verwijderen, het programma is heel eenvoudig in gebruik en hoeft niet geïnstalleerd te worden, u kunt AdwCleaner dus direct na het downloaden direct uitvoeren en uw computer scannen. Via de onderstaande knop kunt u AdwCleaner downloaden, dit is de directe downloadlink waarna u het direct op bijvoorbeeld uw bureaublad kunt opslaan en vervolgens uitvoeren.

AdwCleaner Downloaden
AdwCleaner handleiding


Bij het startscherm van AdwCleaner kies je voor de knop “Scan” om uw computer te laten scannen c.q. controleren op ongewenste software zoals adware, toolbars en browser hijackers. Bij het scannen wordt enkel gezocht naar ongewenste software, dubieuze browser extensies register aanpassingen en dergelijke, er wordt na de scan echter nog niets verwijderd van uw computer. Zodra de scan met AdwCleaner gereed is kunt u onder de verschillende tabbladen de resultaten terugvinden.

Op de bovenstaande afbeelding ziet u in het rechter venster van AdwCleaner de verschillende onderdelen: “Services”, “Folders” (mappen), “Files” (bestanden), “Shortcuts” (snelkoppelingen), “Registry” (registersleutels en -waarden), “Internet Explorer” (invoegtoepassingen bij Internet Explorer), “Firefox”, “Opera” en “Chrome” (add-ons).

De gedetecteerde “Services” gerelateerd aan de ongewenste software worden eerst gedeactiveerd en daarna verwijderd, De mappen en de inhoud ervan worden onmiddellijk verwijderd, echter maakt AdwCleaner wel een back-up zodat u naderhand toch nog één en ander kan herstellen als er iets is verwijderd wat niet nodig was. De snelkoppelingen (shortcuts) worden – na besmetting – naar hun oorspronkelijke toestand teruggebracht zoals bij bijvoorbeeld de Qvo6, V9.com en NationZoom.com browser hijacker.

Om alles te verwijderen wat AdwCleaner gedetecteerd heeft, klikt u op de knop “Clean“, hierna zal er een herstart van uw computer benodigd zijn. Sommige onderdelen kunnen immers pas na het opnieuw opstarten geheel van de computer worden verwijderd. Het logbestand van AdwCleaner kunt u na de herstart van de computer terugvinden in de map AdwCleaner op root van je systeemschijf in C:\AdwCleaner.

AdwCleaner Updaten

Het programma AdwCleaner wordt regelmatig geüpdatet om de nieuwste adware, browser hijackers en andere ongewenste software te kunnen detecteren, dit betekent dat u steeds de laatst beschikbare versie dient te gebruiken. Wanneer u nog gebruik maakt van een verouderde versie van AdwCleaner krijgt u tijdens het opstarten dan ook de melding dat u een Outdated version gebruikt, zoals u kunt zien op de onderstaande afbeelding.

AdwCleaner Updaten

In het venster met de melding “You are currently running an outdated version of AdwCleaner. Please click [ok] in order to open AdwCleaner’s downloadpage in which you cabn get latest version“. Klikt u op OK. Klik hier vervolgens op het pictogram “Télécharger/Download” om de laatste versie van AdwCleaner te downloaden.

AdwCleaner Quarantaine

De quarantaine optie van AdwCleaner kan geopend worden via “Tools” -> “Quarantine manager“, wanneer u bepaalde items wilt laten herstellen klikt u op één van de items uit de lijst en klik op de optie “Restore“.

Het is ook mogelijk om via een script, om meerdere items in één keer te laten herstellen. Elke regel van het script dient de originele locatie (PATH) te bevatten. Het is echter niet mogelijk om een gehele map in één keer te laten herstellen, elk bestand uit die map moet apart hersteld worden. Wij raden echter aan om bij het gebruik van de quarantaine optie eerst advies te vragen op het forum van PC Web Plus, via de onderstaande afbeelding kunt u direct naar het forum navigeren waar u uw vraag en of probleem aan de specialisten kunt voorleggen.
AdwCleaner Forum

Inkomende zoektermen:

  • AdwCleaner Nederlands
  • adwcleaner
  • Adware cleaner
  • adw cleaner nederlands
  • Adware Cleaner Nederlands
  • adw cleaner
  • adwcleaner downloaden
  • handleiding adwcleaner